撈左按揭好耐,你問我答(5)

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
雖然政府有新例話過唔到壓測都有機會批到,但實例甚少,而且要case by case審批,所以都係加翻擔保人吧
幫你計左,穩過壓測的話可借540萬(5.5% 30yrs),加埋首期可買620萬樓,可預鬆少少,未計其他雜費。
做到幾成按揭係睇你過唔過到壓測的,只要過到銀行就會做,冇話難唔難的
有無轉按資料?
可借500萬,穩過壓測(5.5% 30yrs),計埋首期最多可買590萬按8成半,建議可預鬆啲
雜費方面有:印花稅3%、律師費~$6000、地產佣金樓價的1%
請tg @wylaujo
現金回贈最多有1.6%
都係睇翻過唔過到壓力測試,冇話咩職業會容易啲。私樓800萬樓以下可做9成、30年,但村屋最多只能按8成半。
題外話,公務員供樓有津貼、亦有首期貸款
外國返工,月入港紙大約65k,壓測會唔會要打折?
點解網上估價中銀有時可以少過其他10-20%??

到時真係做mortgage, 其他banks會唔會用返低D嗰價?
3萬正就唔得,穩陣起見要預~$32000(5.5% 30yrs)
做到,已補地價就可以在自由巿場交易,同私樓一樣。800萬以下可9成按,最長30年,亦要經既定程序過壓測。
Really? 公墓園有這回事?
博士你好
我同我老婆每月收入95K(合約保證有雙糧,另花紅)
每月要還$8K p loan
想買$10M 樓 借8成
請問過唔過到壓測?謝謝!
新移民來港未夠7年, 可唔可以做擔保人?
博士!
另外, 我本身已持有一層居屋
如果想同女朋友去買樓,
我可以照樣同佢聯名嗎? 咁樣係咪都算係首置?(佢未有物業)
但佢一個人人工唔夠過壓測, 可唔可以再加個擔保人去買樓?
謝謝
Please check tg , thanks
加埋未婚妻做擔保人就穩過壓測,但注意兩人都最冇負債係身
商戶分期而且有每月準時還清就唔計
如果係card loan就計
居屋建議搵恒生匯豐
冇問題的,因為只需3個月收入證明,而且大公司會加強說服力,不用擔心。
而博士仔係#1講嘅相關資料只係申請按揭途中轉工嘅影響,但你到時已有足夠文件了,所以唔關事的
預月入~$52000就穩過壓測(5.5% 30yrs)
有案例係會批到,但要加3-10%不等按揭保費,始終都係hkmc決定批唔批,我答唔實你不過最近收到風有合作開嘅銀行成功批到
咁唔好彩抽樣都抽中你?你邊間行,幫你問下
樓花做建期ok!即供就唔得,6M以上即供只可按6成
村屋最多按8成半,你都夠首期。唔知錦田巿價喎~不過買村屋要注意有冇業權、僭建個類物業問題。其二,村屋比較容易有估價不足問題,建議可搵唔同銀行先估價,再決定入邊間行
多呀,唔夠budget嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞