撈左按揭好耐,你問我答(5)

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
對!口頭accept都唔算,簽左先有權罰錢
依家最多有1.5回贈(唔計中介)
冇中,不過想知會點,有個準備
可唔可以抬錢比夠4成甩按保當冇事?
請問兩個人加埋月入六萬三,儲左165萬首期,有冇機會可以買到800萬樓?
宜家有無收緊按揭審批

打算同女友申請,共同月入5.4萬
女友做擔保

借450萬,6成

同埋做左擔保會對個人有邊d影響?
可能要罰錢
無可能 最多借600 您仲要未計stamp 洗左您 20萬,您最多得140萬用
兩公婆月入約6萬, 首期約200萬, 買唔買到700萬樓
非固定入息做唔到9成按,最多8成,你有兩樣野要注意讓銀行認為你有穩定收入:
1.除稅單外,都要自己供mpf
2.現金出糧要定期入落戶口,要有入賬紀錄銀行先會信,至少要keep 6個月清晰紀錄
以防萬一就搵個固定入息嘅擔保人作後備
1000萬樓只可轉按5成,新例冇得套現
最多1.5%,有興趣可tg
如果係直點營運嘅公司(唔係空殼),要睇好多公司營運資料,例如財務報告,如果係靚料公司,最多可借8成,視乎公司財政狀態,而唔係每間銀行都做公司客。建議先問中小型銀行意見,firm左先落訂。
覆左未?未覆就再hihi我
間居屋補左地價未?
有按揭係身再做擔保會令新樓的最高按揭成數減一成,分分鐘令新樓按少左,而且會將你的現有月供計落DSR度。冇得就咁計借幾多,要比新樓同借款人嘅數字我幫你計下~
1.先唔計筆貸款,520萬, 9按都要月入~$48000先過到壓測(5.5%, 30yrs)
2.依個情況要加埋老豆
3.會
建議先賣後買就可以慳翻15%辣稅,流動資金會最充裕
1.如賣左舊樓,扣埋剩餘按揭同雜費,應仲有約300萬袋,連埋手上現金有400萬
2.固定的非本地收入都計,如不加擔保人情況下只可做700萬按5成(壓測所需月入~$34000),都夠首期的
3.而固定的非本地收入所需文件大致一樣:公司僱傭合約、3個月糧單和銀行紀錄,最終都要問翻銀行要咩資料
請Tg me @wylaujo
巴打我應該覆左你吧
再係度講多次,成功申請銀行會比佣中介公司,而中介會部份佣金回翻出黎比客,以吸引客人,過程對客嘅銀行plan冇負面影響,仲可以有額外回贈添。不過要注意某啲中介會亂幫客申請、甚至會轉移客人資料,好嘅中介會介紹好責任心嘅banker比客,所以做好research先揀中介
睇職位啦,睇翻自己份合約有冇咁嘅福利
太多...未覆請再hihi我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞