撈左按揭好耐,你問我答(5)

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
借幾成又唔講 有無外債又唔講 20000收入個個咩年紀
買幾多樓齡既樓 全部都唔知
點答你呀
借九成 計埋保費 超級踩界夠過
假設你全部身家150
要比70 加 AA 佣 加印花 加裝修
不過而家個市議價力高左 我覺得入市都OK既
武漢肺一過 香港人又善忘 樓價就會再上
固定收入咪得
多過六個月就穩陣 三個月都問題不大
Sorry無講清楚
成借8成 無外債 供款果個28歲
層樓16年
博士,宜家係咪冇左加按呢個玩法?如冇,仲有咩方貨可以用層樓按啲錢出黎一開二?
Offer呢幾間都應該差不遠 無乜點update近來啲offer
如果距離成交日仲有時間 咪等下添囉
現金出糧個筆應該難搞啲啦
不過你加個咁高收入既 擔保人就問題不大啦
有時間既 等多一陣囉
江山巴打想請教一下
如果首期有100萬
想買500萬樓
月入$25000 未扣MPF
自己做按揭是咪9成機會唔得?
如果搵配偶做擔保 佢月入10萬 但本身已借8成買1000萬樓
係咪應該會大啲機會
感謝感謝
巴打 想請問一下
二人月入共90k 想買 8百萬樓做九成按
假設銀行網上估價估足
有無話邊間有得預先批核?
好驚呢個市況簽完臨約按揭唔批
想請問同伴侶固定月入加埋40000未扣mpf,有160萬左右可做首期連雜費,佢爸爸有層居屋仲供緊做我地擔保人有冇問題?
如果呢個情況我地最多可借幾多或者買幾錢嘅樓?
謝謝🙏🏼
1. 可以按9成
即是8.5m x 90% = 7.68m
即是銀行會借7.68m ?
借 等於或低於net payment ?

2. 明白

Thx
我記得好似九成按係用建期價
樓花期折實期係833萬以下 六成按
資料補充 單位是現樓 一手
480萬樓想用我個名借九成
但其實老豆供 我自己本身月入24k 有份6k p loan
老豆會做擔保 佢自己做生意呢兩年600-700k收入
請問按揭會唔會有大問題?
唔該曬
加返啲資料
480萬借九成 28年樓
我自己本身22歲
已過破產期既人士 已拎破產證明書 update上環聯!係咪抽中居屋 都有機會申請到按揭 有無人成功過?
人工31000 擔保人 18000 (未扣mpf)
想買550萬樓 大約有100萬現金 想借9成 過唔過到壓測
唔該 博士
你好,請問供息唔供本,請問大概蝕幾多?大概
例如我宜家一個月供15000,7000係本8000係息
如果半年寬限期可以供息唔供本
我係咪蝕左8000*6既息?而果半年本會灘分落我未還既期數度?
正常你一開始做會揀左固月定月份定固定銀碼 多數固定月
應該係會攤分
8000*6 正確
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞