撈左按揭好耐,你問我答(5)

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
要多啲detail
本身物業供斷未?車位係想full pay定做按揭?
學生貸款唔會影響tu,但要計入壓測
要將筆數加埋入壓測後嘅按揭貸款度,計左過到供款收入比就得
幫你計左,
可target 650-680萬樓,150萬首期,即按約8成
壓測月入需約$47320-$ 50160(5.5%,30年),穩過壓測
但以上未計印花稅、地產佣金、律師費
明白~多謝Loan博士
物業下年一月成交 車位會full pay
Ths 博士
想問下邊間bank 鬆手d
Hello 博士
我同女友夾埋月入六萬蚊
首期大約一百萬
我想問如果想九按650萬樓數字上work唔work
唔該博士
商戶分期唔計
解除令要等過左7年才可申請
而解除令有冇交翻上tu洗底?如有,又有正常入息,就可以申請
至於居屋綠表就要睇翻層樓距離首次發售日有冇超過20年?如冇超過,政府就可擔保
如有信貸良好者加上去就當然最好啦
9按嘅壓測月入就要約$60400 (5.5%,30年)
睇下月入係咪多一兩千就最好,都穩過嘅
博士
想問下係land search 見到

STATUTORY DECLARATION (FOR ­ RESIDENTIAL UNITS) ­
備註 REMARKS:BY NG HON YING "DECLARANT"

同埋
RECEIPT ON DISCHARGE OF A CHARGE

係點解?
咁你律師樓、按揭個啲文件搞掂未?
以我所知會罰息,詳情問翻地產好點
入息係base on糧單。
如果申請按揭前轉工就要注意計邊啲入息,詳情可睇#1;
申請緊按揭時轉工,如drawdown到申請日期超過3個月,銀行需要check多次TU,而銀行會跟新入息重申批核。
雖然方便,但唔建議。因為一舉一動都會比銀行知,例如touch wood辭職、失業、有大數出入都會引起銀行疑心
博士 我想問下 我口頭應承左一間銀行既offer 未簽任何野既 黎個時候另一個銀行俾Offer我 Rate 一樣但回贈差成皮野 我係可唔可以轉態 會唔會有咩負面影響 謝謝轉士
打錯字 謝謝博士先岩
Thanks博士
另外想問多句壓測人工計強姦金前定後
如果我申請P plan , P-3%=2.25%
HKMC計壓力測試時是否用5.25%計
HKMC計壓測時,會否計埋月供按保費?
你好博士,
做按揭買了的士牌,月供19500,月租21000
夾份做按揭買了兩間舖,月供3000,月租5000
正職收入$30000
如想再買500-600萬住宅,首期160萬,可以搞到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞