撈左按揭好耐,你問我答(5)

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
拎份tu報告先,若十幾年前爛,清數後應影響不大
博士

擔保人如果還緊政府學生貸款,對按揭有冇影響?

同埋銀行對新樓理樓定義係咩?入伙紙就得,定係要入伙紙加滿意紙?

謝謝博士
唔該博士
唔過6成 但過5 比多d保費就得
想買6m樓 搵個搵2萬收入既擔保人就安全? Thanks
博士 想請教按揭現金回贈
如果回贈1.5%點計?
好似唔會比返現金我?
借少比你 你再比多首期
比完 佢會回返 cash 落你戶口
自己俾住先,之後回返俾我。我係咪只係借少左錢,慳d息only?
係 同時又有CASH 喺身 , 無咁手緊
有cash?

我俾左5萬出去,之後收返5萬。其實我冇多到錢。只係每月供樓俾少d d?
有Cash
佢係借少咗錢比你,然後你比多首期,之後佢再回返比你
咁個利息計算咪佢借少左錢比你去計 = 平過原來借個數
而你手上既Cash又多左
所以唔係借出去 又收返 , 你個息係平左
想問如果層樓9月收樓,係唔係收樓前半年先可以做按揭?同埋連埋d 手續,大概要幾耐度?
唔該
博士

想問下兩公婆 月收 around 80k
有100萬cash
最好買幾多錢嘅樓好
做9成會唔會唔批?
1.6% 包左agent rebate 未?

10月中申請,得1.5% + 0.2%
4.5m loan size
好奇一問, 有咩樓賣緊400 萬
博士你好 我諗住黎緊買個單位自住 有幾樣野想問
我穩定月入4萬(幾個月後3萬3) 女友私人公司月入2萬
首期大概130萬

1. 批到9成按揭 機會率大唔大?
2. 係咪用最盡可能借到幾多錢按揭 同埋買到咩價位既樓?因為個個agent 說我借8成, 但係想留多啲cash 係手
上年做freelance收入唔太穩定,所以無稅單要交稅,今年做左9個月full time,未有稅單,要等下年,淨係比出糧記錄可唔可以申請按揭
推 求解答
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞