撈左按揭好耐,你問我答(5)

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
1.新屋需月入約57000先過到壓測(5.5%,30年,按8成半),一係加擔保人,一係按現樓套多啲首期
2.現樓係未供完?如未供完,還欠多少?
加按現樓套首期,要考慮自己有冇能力同時供兩層樓?亦都要重新過壓測
對,會有額外回贈,注意要小心有部分中介會轉移客人資料
我女朋友打算買樓,係首置
佢固定月入三萬八千幾,
想加我做擔保人,我月入三萬一千幾左右,
我地兩個份工都係固定收入。
請問做9成按揭,可買到咩價既樓?
想問下 如果銀行批左我九成 HKMC會唔會唔批或唔批咁多?
博士, 請問你 月入55k, 首期1m, 可以借到幾多
粗略估計可借人工的110倍 詳細都要睇翻壓測數字
買到,計左穩過壓測,只需約$65100就過到(5.5%,30年)
對,因每間銀行計法都有啲出入,穩陣啲好
加埋bonus就穩過喇,要注意bonus計兩年除翻24
上面已覆
thanks博士
大把行做!回贈最高1.6添!搞唔掂就tg @wylaujo,介紹banker比你
6.8M都買到,當1.5M首期,剩0.5M留雜費同現金流,即按約8成,壓測月入只需約$50200(5.5%,30年),完全穩過但按9成就過唔到
兩樣都可借足30年
如果借埋按揭保險呢?1次付清既話
sor又miss左
如按高成數只可75-樓齡,即只做24年
另外,擔保人如果還緊政府學生貸款,對按揭有冇影響?

同埋銀行對新樓理樓定義係咩?入伙紙就得,定係要入伙紙加滿意紙?

謝謝博士
買到,壓測3萬1就過到
巴打你有幾多首期先?
預可借650萬,壓測需約$67300(5.5%,30年,按8-9成)
唔係幾明銀行只批6成,剩低比mc批
兩年前做完轉按,就黎過罰息期,依家又轉其實有冇so?
頂盡可借530萬(5.5%,30年),計埋首期買630萬樓,按8成幾
不過唔好借咁炆水
如果不用按保,正常五成或六成按,係咪最多 29 年?
hi 博士
月入34k(會每年跳point), 首期2m
可以借到幾多?
Thx
博士, 而家申請按揭同過年後申請d回贈有冇分別?
因為銀行打嚟話佢哋批左九成,依家交緊比MC,所以問問MC會唔會唔批?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞