撈左按揭好耐,你問我答(5)

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
唔可以 是但一個有按揭都要減一成
加上九成按只會計算固定收入
博士你好

我係外國出世但無攞到外國護照。香港身分證應該會show到我係外國出世,銀行會唔會因為我唔係香港出世要我比啲咩額外文件?
博士你好,

我固定月入40k (full time)
另外有part time月入around 10k (教大專)
有呀爸做擔保(月入30k, 66歲)
兩個都冇按揭或者債務係身

想按九成買720萬既樓
大唔大機會?

唔該晒
嘩,以我所知加擔保人的確要加多千幾。但文件費咁多就真係未見過,佢quote比你個價唔係全包價,有好多隱藏收費我啲客正正常常有擔保人都係做約7千幾。
500萬樓?幫你計下淨係用有稅單果位做唔做到
之前冇稅單但有mpf都可以做到,依家就炆水,要試細行,巴打可tg我
未扣的
因媽媽年紀太大,銀行同按保會視乎媽媽職業而決定,媽媽職業係?(唔方便可tg話我知)
hi 博士
我月入六萬既公務員
最盡借到幾多錢買樓

如上,每個月要還幾多
首期開支要幾多
按6成機會會大過7成,因唔洗經按保,mc嚴好多識有banker試過成功批到大年紀嘅擔保人
只要完成drawdown就可以申請,但謹記準時還清款項,唔好整差個tu
申請按揭中就千萬千萬不要p loan
渣打同中銀 都有offer 揀邊間好, 兩間而家都係2.5%
1.用折實價計,mc用扣哂所有發展商incentive優惠嘅價計,你可以按9成
2.當7.8m 9按,預月入約73000就過到壓測(5.5% 30yrs)
如沒其他樓按同借貸,用資產審批形式最多可借4成,都夠50萬,咁就唔洗入息審查可refer銀行比你做
買過千萬樓係咪都係要5成?
的確有咁多home office
咁人地都要放新年假嘛~依家高成數起碼預一個月
計完條公式睇翻最後個數係咪一樣就得
首先月入要穩定、冇按揭或負債係身、每月都有固定allowance、自住
如符合以上條件,1000萬樓,按8成都做到
9成先只計固定入息,8成就佣金花紅雙糧都計~除翻開平均數~
樓下巴打講得對,齊料就唔洗驚
合資格!800萬按9成只需7萬5就過到(5.5& 30yrs)
報擔保人都會過到壓測,寫未婚妻就得
巴打你醒
每間銀行計法都唔同,banker識唔識做都會有影響,所以一向建議唔好嫌麻煩,同事申請幾間再比較
要知道因咩事釘契?
你hold住offer先,唔好take住,一take就翻唔到轉頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞