撈左按揭好耐,你問我答(5)

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
有呢d服務?
博士
即係得賣樓套現/轉名俾老婆
想請教一下如果想買交吉盤 有無野簽臨約同做mortgage時要注意 有無野可protect到自己交唔到吉
未補係咪做唔到按揭?定只係唔可以加按?
我100萬首期, 月入7萬幾都買到700萬樓啦...
你200萬首期邊會買唔到...
請問博士

我做政府工月入24000, 想買500萬樓, 有100萬首期,
想搵父母做擔保人
1. 父: 67歲, 14000月薪, 沒有供mpf
2. 母: 62歲, 不穩定收入, 平均8000, 有mpf, 有報稅
做唔做到8成按揭?
hi dr, 請問 最近睇岩單位, 但上網搵 網上按揭搵唁到個屋苑, 請問知唔知點解

利申, 居屋屋苑黎
網上估價先岩
有直屬親屬照計 無就按揭成數減一成
我會揀後者 平息可以揀轉唔轉走 如果係貴息就唔轉
但貴息一開始就賭佢個息口會唔變 或者向下走
無寫連租約=交吉
如果做到30年 無外債 應該無問題
正常 網上唔係咩都有得估
單幢大廈 商業大廈 居屋多數未必有
居屋 佢估價要知你補左地價未 折扣率幾多 等等
即係原本做到8成按,如果計埋就只做到7成?而壓測計收入時就冇影響?
Yes
No
唔係博士 代答
Case by case 有人試過65%都得 要固定收入同加保費
你預唔得先

九按同八按只係loan amount application 你可以係申請9成 但唔夠借 佢就會counter offer你借少啲 可以係87% 85% 之類

保費都差大約0.75% 如果無記錯
想問下擔保人如果係黎左香港未夠7年, 同埋又同業主唔係親戚關係,
其實得唔得?
請問博士:
小弟係公務員,月入約35k,職系來講4 年內會跳到Pt. 29( 目前Pt.29 水平係58k)。想請問呢個case 如果做壓測會唔會可以做到高過目前月薪既50%?
唔會
想問下如果抽新樓又想做高成數按揭,係咪揀建築期付款就得?有無咩陷阱會搞到上唔到會?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞