撈左按揭好耐,你問我答(5)

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
可以比多d 首期ge, 不過想借多d 姐
兩年稅單/24
如果借9成 就只計老底

有擔保在身 借款成數-1成 最多8成
月供個數會用哂黎計 收入測試同壓力測試
收入and壓力測試各-10%

例如 借100萬 2.5% 30年 你人工收入係30000
本身收入測試 比係 供款11853/30000=39.5% <50% ok
壓測 5.5% 17033/30000 = 56.7% < 60% ok

會變左 (11853+10000)/30000 = 72.84% >40% Fail
壓測 5.5% (17033+11355)/30000 = 94.62% > 50% fail
層樓唔可以做擔保
收入還收入
資產還資產
最多借185萬 ie 4.5+1.85
想請教咁多位高手

我做公務員 月入25000 每月計埋ot 有30000(已扣mpf)
女朋友 做sales月入15000 13個月糧 每月佣1000-3000

想請教下新按揭下係咪只會計底薪
咁最多係咪負擔到460萬樓

搵按揭中介好定直接搵出糧銀行搞按揭好
因為而家啲息好似間間都一樣咁
批既話因為要經按揭保險公司要一個月左右?

thank you
過咗海就係神仙
前提準時還錢就得
如果有一自住樓,舊政策買落做八成按自己名(600以下樓)
有無方法轉按變返九成,多左既錢買多間比另一半借九成按?
新九按無得cash out
4萬底薪 4百萬樓頂盡
有中介有多0.2左右回比你囉
用中介比你嘅銀行,中介會有贈比你
唔該巴打
但我上網禁啲負擔計算機 460萬好似都仲ok既
其實點計法?
400萬而家都好少選擇
用出名嗰幾間穩陣?
thanks
應該無有問題,我之前用星星
博士 你好
想問下如果兩個人月薪夾埋 35000 13個月糧
500萬既樓 按8成 首期有110萬
有無咩大問題? 銀行係咪都可以借足?
想問下如果香港無收入,只有係澳洲有做野有收入, 兩個人夾埋3萬到3萬5左右一個月, 有無方法係香港借到錢買樓?定一般銀行吾會批海外收入既借貸? 打算買350-400萬左右既白居二, 如果借到既話,一般借到幾錢?
請問而家銀行貸款、按揭有冇收緊到?
有屋企人想買樓撘單問下
想問入息20000 (另外有其他收入~10000但現金出糧)想買層600幾萬既樓
供款約要23000
可以有擔保人(9萬 54歲)
有無可能過到壓測?
想問同男朋友月入共63000(未扣mpf)
首期大概150萬左右,如果想買大概700萬左右嘅樓係咪好炆?
年尾就會加人工,加到大概7萬,定要等到年尾先買?
唔該!
跟據 現行息率 2.5% 每月供款 不可以多於收入50%
AND
壓力測試下 即現行息率 加3% 供款不可多於收入60%

兩者都要過
你計2.5% 5球都得
但壓力測試唔過 一樣唔批
邊夠計
借4球要38000月入 計埋保費預40000月入
博士你好

我固定收入,呢份工做左兩年,有一年税單
女朋友19年9月入職,未有税單,做學校文職,唔係教師

我地夾埋一齊借9成機會大唔大?thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞