撈左按揭好耐,你問我答(5)

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
而家轉按回贈有幾多?
Hibor 2厘樓上 又比cash rebate你
又比mortgage link你慳一半利息
而家連定期都2.5% 你真係覺得收你個年息2.5%會有錢賺?
同個fd都有樓,想夾份買多間投資
但冇人頭,用公司名義買可以嗎?做到幾成按揭?
Thanks🙏
博士 tg左你 麻煩得閒就覆下 thanks
唔係個個人都有咁大舊錢放mortgage link
我只係帶出按揭真係蝕本生意黎
銀行係買你個data同賭你會再買其他野咋
無意思 香港地車位mortgage係借得兩三成
想請教巴打
而家屋企人揸住間居屋供斷左好多年
如果按左佢套舊錢出黎
一炮過買個單位
我再供返間居屋 係咪會著數過我供新果間?
起碼慳到按保 同埋按居屋既offer 好似著數d?

前提:
按居屋舊錢同買果間樓價差唔多
如果做買果間我都係做9成按
唔得,轉按都要照過壓測
-建議收樓前半年申請,預兩個月時間批,一個月hold offer格下價,再提早簽offer letter,咁嘅時間線係最安心
-規矩係一定跟價低者批的
要視乎按揭成數,如果高成數經mc就淨係睇主要收入,普通6成以下就有機會睇哂,可以講多啲幫你問下銀行。
博士,麻煩你
咁又不至於蝕住黎做既,大銀行有大量極低甚至近乎零息既活期存款
2.5% 貸出去都有利可圖。
所以細銀行少散戶既存款,就唔熱衷做樓按。
轉按套 要舊制 年期最多25年 重新比保費
透切
博士 我個情況如下
有層自住樓 市值約400萬 仲有90萬按揭
另有100萬cash
想換層650-700萬嘅樓
但只有非本地收入 約3.5萬/月
我可以點做?🙇🏻‍♂️
計左可借490萬(5.5% 30yrs),連首期可買約530萬樓
1.過唔到,預月入5萬8先穩過壓測(5.5% 30yrs)
2.9成按不計花紅的,只計底薪,而雙糧方面,大部分銀行都係要兩年平均數
是的,一切以糧單作實,而且稅單亦會顯示花紅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞