撈左按揭好耐,你問我答(5)

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
博士你好~
買420萬既樓,首期比到60萬,人工計埋bonus有35k,過唔過到新施政報告既壓測?
同埋按揭保險果一關係咪要求至少兩年都要35k先過到關?因為我舊年仲係33.8k(連bonus)
thanks~~
博士你好
我依家喺外國做嘢,想問以我喺外國賺嘅人工係唔係都一樣可以喺香港做到按揭?(我係香港永久居民)如果得嘅,佢會計我每個月稅前定稅後嘅人工?
Thanks!
博士你好,係咪而家申請按揭,大部分銀行已經跑夠數申請唔到?
幫你計過月入夠過壓測,申請會拎得足的
對!只要現時冇其他按揭係身、月入夠過壓測就可以
視乎銀行喇,年尾夠數唔係間間都做得快巴打你做邊間?
當然中介可以有更多回贈
巴可你成交期幾時?
今年成交嘅真係好炆水
可以的
但按揭成數同壓力測試點計決定於申請人嘅直系親屬(父母、配偶、子女)是否在港定居,如果冇證明,按揭成數要減一成。如有證明,想做高成數就要睇好多相關入息證明文件:公司僱傭合約、3個月出糧戶口月結單。而收入都會以「稅後收入」為準。
師兄,如果你要過到壓測需要月入$37200 (2.5%加壓測3厘後=5.5%,30年期,8成以上按揭供款與入息比率限制需55%)。
所以要考慮下加擔保人喇。不過,在2019年施政報告放寬按揭條件後,首置客若未能符合壓力測試,亦有機會可獲批以800萬樓價為上限的九成按揭,但到現在都未有實際案例
冇信用卡又冇借過貸款 會冇TU評級,銀行會審慎啲,需要花時間調查。
所以師兄可以申請張當自動轉帳交錢,升翻信貸評級
已買樓,已向銀行申請按揭中
冇問題啦咁主要係時間方面可能會耐少少
黎緊申請按
仲有幾日就出11月糧
等唔等埋出左11月糧先再print 近三個月糧單?
因為呢家print 就去10月
Mc 好少做呢啲,係銀行會做。人工唔太高,3萬內都可以走盞到,太高銀行就會查多啲公司背景
唔會計支出
- 要申請買個層係自住、話買完就唔租,住新樓,即可。
下年2月中
無稅單姐係人工水平未去到要交稅,咁既情況可交僱主填既報稅表,老細按道理會比你。
如無亦唔洗強求,一般定薪只要3個月出糧銀行記錄+mpf 即可。
自僱人士無底薪姐係唔穩定入息,最多只可以借到8成。
另外自僱人士要有公司數,賺錢先計人工,唔賺錢就唔計人工
咁依家申請定差不多喇,下年嘅單所有銀行都會照接的
下年1月成交,銀行是否計下年的數?
會批得寬鬆一些嗎?
我同銀行講, 我果間係細公司。冇職員證 和 公司係用手提電話, 然後兩日後再補佐張公司整既員工證比佢, 我份糧大約接近五萬

咁樣就要睇銀行嗎? 但佢已經交佐上MC
樓主~ 想問我同呀哥做緊屋企按揭擔保,佢想除名,係咪一定要搵過個人替佢,定還是我加左人工都可以頂佢可份架??我洗唔洗又去律師樓簽過D野架???
兩個月前 個friend買車幫佢做左擔保
架車8萬8

點知黎緊屋企可能換樓 想加多300萬按揭買大啲
想問呢8萬8擔保會對我做按揭有幾大影響
小弟人工2萬8左右
感謝
謝謝解答
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞