撈左按揭好耐,你問我答(5)

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
博士, 唔知你係咪miss左條問題呢, 可以麻煩你解答下?
博士,想請教一下,簽左offer letter 後如果發現另一間bank offer 好d , 可唔可以轉簽另一間?
博士 我想問下因爲有銀行check到我幾年前做過債務重組 所以唔批 但成交期就到 點算好
預批話 應該得 前線啲人好似唔多想理
其實主要都係睇翻月入過唔過到壓測,如特別case就可搵銀行預批
幫你計左,過唔到壓測,唯有加擔保人。
供款入息比例已經過80%
(19500+3000+17340新樓月供)/ (30000+21000*0.7+5000*0.7)= 83%
**租金收入七折計
都是車位稅、律師費和地產佣
如不是同單位一拼買,車位稅會貴啲
而一拼買就可以不用另減按揭成數,月供車位就會抵啲
-足價就冇影響的
-絕對要,因依家都塞緊車,依家申請就差不多了
-有。好嘅中介會介紹有責任感嘅banker比你,同埋可以賺額外回贈
-高成數按揭唔計
-容易,最常見就係轉按時順便甩擔保。搞哂手續就可以了
-有。但要係drawdown按揭後先可申請,搞按揭前就不能申請
-建議cash allowance。因可計落入息,貸款額可以多啲
btw需要介紹banker可tg我
mc一定要等三個月近期糧單先可以做到野,所以你個case mc都係會hold住
同事已私下解答你
可以原行加按,但會少回贈
1.要約$75800先過到壓測。未出嘅bouns唔可以計入去,因花紅要用兩年稅單計平均
2.可以,但因擔保人有按揭係身,所以要減一成成數,同埋老婆月供都會計入負債
唔好意思遲左覆
1.出糧戶口就可以
2.會。因為遲還款會影響tu grade,太差就難批,甚至唔批
3.都唔會,因銀行會用75-申請人年齡做申請,若申請人年紀唔太大都可以做足30年
ICBC offer係幾靚仔
最好就轉按做,交新擔保人嘅資料,當係新造按揭手續搵律師行就得。
1,2.如政府擔保期內就係唔洗壓測,即距離首先發售日不多於20年。
3. 如果咁易抽得中,就梗係啦。不過如上,唔超過政府擔保期其實唔難做。
謝謝! 咁唔係香港買lu
請問知道邊間銀行會做嗎?
問過中銀佢話最多只可8成
博士你好
同女友月入加埋約47K 未扣MPF
首期有100萬
咩價錢既樓盤比較岩我地呢?
計印花稅、地產佣金、律師費仲有冇其他雜費? 加埋要幾多錢?
Thanks
你好博士,想請問一下準備買500萬樓,想上會400萬,本人每月月入約30k,女朋友月入約33k,但女朋友番工無耐,只有五個月月入證明
想女朋友做擔保人,會唔會月入證明得五個月上唔到會而唔批
唔該晒,如果我宜家要買樓,我可唔可以咁理解件事:

1. 一係我加人工到75.8K一個月
2. 一係我多一百萬首期,借少D,所以先過到壓測
3. 加老婆名做擔保人就唔洗諗,借少一成,即係又借少一百萬...咁我不如單人過壓測
想問下博士,買樓收租,建唔建議用按揭戶口收租?
唔該博士
但我第二題既意思係平時我信用卡簽帳好多會唔會影響到銀行貸款?
博士你好
小弟想搵CITI 做Mortgage,
但俾左三間律師樓佢地都話唔on-list
(其中一間話佢地其實on-list , 有做緊, 我都唔明點解Citi 會say no)

想問會唔會有CITI on-list 律師可推介?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞