撈左按揭好耐,你問我答(5)

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
Bouns要睇兩年average,冇實數幫唔到你計bor~
按8成或以下就預翻係月入嘅110倍
轉按係賺現金回贈同套現,不過新按保底下就唔可以套現。巴打可參考:
https://hkinfo.loan/2019/11/01/%e5%b0%8f%e7%a7%98%e6%9b%b8%ef%bd%9c%e5%92%81%e5%98%85%e6%99%82%e5%8b%a2%e5%81%9a%e8%bd%89%e6%8c%89%ef%bc%9f/
準備齊啲料先,預成交期前2-3個月前申請按揭
博士你好,我同女朋友諗緊嚟緊買樓,我有少少問題想問

首先交代少少背景
我女朋友返緊兩份fulltime,兩份都有報稅,一份係細公司做文員,另外一份係佢屋企公司幫手。

我想問咁嘅情況,銀行會點看待兩份工嘅收入,會唔會第二份工係因為屋企公司,而有特別既計法?

謝謝你
博士你好,我同女朋友有穩定職業,雖然有雙糧花紅,但係我地都係做左1年幾,總月入約51k,首期約90萬左右想問下:
1. 想按9成買620萬樓 約十幾年樓齡 過唔過到?
2. 花紅雙糧是否一定需要兩年入息證明才可?
博士你好!兩個月入總共5萬1 想借9成 最多可買樓價幾多錢?唔該
過唔到 你預56000$ 左右就岩岩好
雙糧有合約有寫明就計 花紅你借九成 應該唔計
$510
想問下
由於我花紅比例都高
想問下,係要糧單寫明有幾多花紅?
想問下 買730萬樓

比到5成首期 但人工唔過壓測 借唔借到?
hi博士 同女朋友2個加埋月入5萬6 首期80萬 最盡可以按幾成買幾大嘅樓?同埋係咪800萬樓下銀行就一定做到9成按 會唔會越近800越難?
如果稅單收入扣左rental allowance 咪好唔抵?
博士你好
我同女朋友有穩定職業
加埋月入大約搵52k左右
首期大約有90萬 (順便問雜費仲有d咩同幾多左右)
我地應該target幾錢嘅樓盤會比較好呢?
加擔保人
轉按而家最好乜RATE?
1.grant loan冇影響的,只要準時還數就得,申請按揭時要申報
2.要both入伙紙加滿意紙,新樓都有分建期同即供
可9成按,預可借770萬穩過壓測(5.5% 30yrs),夾埋首期可買~870萬,但未包稅、地產佣、律師費
但注意月入唔可以佣金制,要穩定入息
依個情況銀行有機會要求擔保人改為借款人
感謝博士

想問多過問題 如果借9成 個按揭保費係one off咁俾定係計入個loan入面?
三個方法
1. 自己出錢一次比哂
2. 加借一次比哂 加入total loan
3. 每年比一次
公務員容唔容易借9成25年,25年以上既樓或者村屋?
博士你好
想知道grant loan會唔怕影響借錢買樓架?
博士
中左白居二,想搵舊公屋黎買,但唔係好識點計做到幾多成按揭
請問如果啲三十年舊公屋係咪只做到最高6成?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞