撈左按揭好耐,你問我答(5)

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
最盡借到幾多?見上面話新政策壓測係55%唔係60%,仲要計埋按保舊錢...
睇錯
基本 5%借九按計埋保費 借 7560000
過壓力測試 71700 勉強夠
博士你好!
1)請問是否做六成按揭就不需要稅單?
2) 出糧銀行是中銀,但是中銀呢d大行係咪一定要稅單?
3) 有沒有不需要稅單的銀行介紹?
4)如果做七成係咪要交保費?

唔該哂🧘‍♀️
按揭回贈會扣減貸款額令需要既貸款額少左,咁壓力測試係用扣減左定未扣減既貸款額去計,thx
預用未扣計
問過邊幾間?你都係冇稅單?
博士你好,想問下如果本身已經做緊按揭,可唔可以再借銀行果D loan, 見佢呢期息口好似幾低
你好
最近睇啱一個單位 一手現樓
面價 8.5m
折實價 7.8m (未計回佣)

我固定月入38k
首置
工作3年up
無按揭喺身
加一擔保人 狀況同上

1)咁嘅情況下
係屬於under 8m 可按9成
Or above 8m 可按8-9成?

2)如果當above 8m 可按80%-90%
批到9成(max 7.2m)機會高嗎?

謝謝
你唔講埋你擔保人搵幾多有冇負債點答你
HI 博士
1. 想問下做按揭個出糧戶口經常用黎找數(經PPS) 幾千幾萬咁 有冇咩問題?
2. 地址證明銀行信得唔得?冇水電單
THANKS
有冇計印花稅同按保
Hello 博士

想問下如果屋企人61 歲 做合約工 月入15K
有間已經供完自住樓(約600萬)同一個車位(約150萬)

想借50萬到想問下做車按/樓按想問做邊個按揭個會比較推薦多啲?

同埋會唔會因為接近退休年齡難啲批? 如果難批既話會搵擔保人得唔得?

唔該曬
加一擔保人 狀況同上
博士你好,中銀同渣打都批左,兩間offer都差唔多,但一間用大P一間細p,其實有無分別?
幾時apply? 我1月中申請,暫時無乜消息
12月apply,銀行1月頭批左話爭HKMC, HKMC等到月尾先搞得掂
博士 各位巴打好
我想問我有個朋友個呀媽(57歲,退休)有層2000萬既樓 得資產證明
佢想用呢層樓按到4成出黎 但最後銀行話剩係批到3成 因為佢又有另一層樓 差緊mortgage 300萬 要再減一成

想問有咩方法可以按到4成
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞