撈左按揭好耐,你問我答(5)

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
想問下
綠表買二手居屋係咪最多做到9成?
同問
加上有發展商加推180日內付清樓價可獲現金回贈6%
以上做法只能用樓花按揭?即600萬以下樓8成按揭
請問唔過壓測加保費個安排係點?假設層樓450萬,我首置月入3萬3借唔借到8成?

唔該曬!
巴打想撈銀行定中介先
但其實直接問發展商借係咪抵d?
一黎佢36個月內個息係低d;
二黎我只要係180日內還清都有4%回贈(睇價單只要我符合某幾個條件就有extra 2%)
只要我係36個月內做到轉按就得,好似仲抵
你要先賣後買,重點係成交期,舊樓要完全成交,銀行先會批得足新換按揭到你,否則就要減一成成數;而且印花稅方面,舊樓臨約成交日期,早過新樓臨約成交日期,就唔洗比15%辣稅。
不過幫你計左,1000萬6成要大約月入$57000先過到壓測(5.5%,30yrs)睇下巴打有冇佣金、花紅計埋入去 ;按5成就穩過壓測。
媽媽要做夠3個月先。咁嘅情況高成數好大機會唔批,除非媽媽行業好有力。同時都要注意媽媽年紀,高成數對媽媽年紀比較嚴
規矩花紅要計2年。
預最多可借約410萬,加埋首期可買約470萬樓。
咁要睇翻計埋花紅兩者邊個收入高啲,另外要考慮擔保人有冇負債係身
商戶結欠嘅分期唔計,不過要準時還清,如果唔係就影響tu grade
計左壓測月入需約37000(5.5%,30yrs),你自己份糧差少少,可搵屋企人做擔保,但要注意擔保人有冇按揭同負債係身
依個情況冇問題
睇銀行啦,預3個星期內,識banker可以快手啲
博士你好
我月入25000,想買層390萬,34年私樓,借9成,分30年還,按揭做到嗎?
你要加擔保人
請問博士
現有物業市值約650萬與另一位直屬家人聯名,想轉名比哂業權比佢
仲有110萬左右樓按
咁樣轉名要比多少印花稅? 另外如果順便加按200萬出黎
另一個家屬人工大概多少先穩過壓測?
月入萬六,仲買唔買到樓
sor真係唔清楚staff plan野
個人覺得QBE會鬆手啲
6百萬樓 買樓花 做唔做到9成? thanks
對!但注意擔保人唔好有債務係身
講就咁講,但都係銀行MC話事,成功案例係有 但堅少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞