撈左按揭好耐,你問我答(5)

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
博士你好,

背景:
啱啱十二月初簽左臨約落細訂,已有律師跟緊
下年三月尾交吉。

610萬22樓齡私人兩房單位連車位,幾間大細銀行都估足價,想借八成,三十年期。男朋友一人落名(月入約43k),再我做擔保人(月入約15k),兩個都穩定收入。

- 因傳聞同座有三間凶宅(已知非同層/上下層)
會影響到批唔足嗎?
-需要提早申請按揭嗎?(見依家只有0.8%-1%回贈)
-按揭中介有無用?
-男朋友每年都有幾個月份可以加班,呢幾個月人工可以納入收入嗎?
-當佢加人工,單人都過左壓力測試要求,我除擔保人容易嗎?大概幾耐才可以用我名買樓做按揭?
-如申請按揭時,有無類似裝修貸款既計劃比較低息?
-醫管局的申請人多數會用Hliss或是cash allowance?

謝謝
博士你好

我係你置頂post 類似個案

九月resign轉工,十二月返新工

預算一月中至二月頭上會,所以應該未夠三個月糧單

不過我由perm staff => agency contract (都係大公司)

要搵mc pre-approval 有咩要注意?
博士你好,請問有無途徑可以預先知道自己可以做到幾多成首期?謝謝!
博士你好,同女朋友人工加埋有3萬8,首置首期有300萬左右
想問可以買幾錢既單位好?
博士你好
我11月頭簽臨約, 1月中成交
申請左中銀, 東亞
樓價1000萬, 借8成
中銀出左offer如下:

h+1.23 cap p-2.5%
保費約147000
rebate: 1.5%
30年
罰息期2年

東亞就成個半月都未出, 都唔知係咪有心拖條數落下年

想問下中銀個offer o 唔ok? 定係等埋東亞?
因為聖誕節會離開香港兩星期, 驚等埋會做唔切文件
你好
請問如果想甩擔保人名同退返按保15%
我係咪一定要搵其他銀行做轉按?
可唔可以叫返原來果間按揭銀行幫我搞?

因為我下年3月原本果間銀行罰息期準備完
諗住轉按
但下年年尾我有機會換樓
所以猶豫緊應唔應該轉按
因為如果轉左按就要罰loan size 1%

唔該哂巴打
舊按過左罸息想再拎rebate,唔轉銀行應該點做?
博士, 麻煩幫手解答下我既問題:

1. 因本人有數個銀行戶口及信用卡戶口,交文件時是需要交曬全部戶口的月結單還是出糧戶口的就可以?

2. 信用卡消費及準時還款會不會影響壓力測試?( 不是分期付款)

3. 如果本人想買些30年的舊樓( 如屯門時代廣場), 當住了十多年或二十年後, 會否因太舊而令下手做唔足按揭年期。

謝謝
巴打 可唔可以介紹個職員?
你知啦 有個負責任既職員 差好遠
想問下
如果要轉擔保人 可以點做?
直接轉按? 定搵律師樓搞?
博士想問下
我收入約23000 齊五寶
搵我老豆做擔保人(60歲)做緊政府工 月入15000
買唔買到4.5m 做8成
做唔做到按揭
i also need....
當然可以套現。
但要考慮的是你能同時負擔供兩層樓嗎?兩間物業都有足夠擔保人嗎?因舊樓套現照舊都要過壓測。
1.扣貸款額之餘,會同時現金入去你戶口
可睇:https://www.youtube.com/watch?v=f9yxcE4IPWs&t=179s
2.如高過6成按揭,只會以貸款額的六成計回贈;低過六成,就全個貸款額計
通常細行會鬆手啲
如搵唔到,可tg @wylaujo
1. 對
2. 不會,月供保費是另計的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞