撈左按揭好耐,你問我答(5)

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
巴打有無入到泓碧whatsapp group
轉新工都冇影響上會的
6成以下,新工有一個月出糧紀錄都可以做了
6成以上,只要你兩份工係連住,有齊入息證明稅單就可以
要注意兩份工人工職位有冇大轉變,特別情況詳細可睇翻https://hkinfo.loan/2019/03/21/1708/
要落<未婚妻>
銀行會check tu的,只要你準時還清卡數、tu grade仲靚靚仔仔就冇問題
否則爛grade銀行就會選擇唔批或加利率
博士你好, 想同女朋友未來半年買樓準備結婚, 以下係扣MPF前收入

我: 30k x12 + bonus
女朋友: 20k x13 + bonus
手上有120萬
另本人差緊grant load, 每季還$1200

1. 我地最多可以買到幾多錢樓?
2. 如果出年3月加人工, 係咪即刻可以用最新個收入去借錢同計壓測?

Thanks!
我都係上fb見到有個泓碧fb group,加入左之後見到有人話開左個泓碧whatsapp group,叫啲人留電話入谷,我留完電話就入左谷
谷入面宜家有四十幾個業主
泓碧?
我個客計埋擔保人兩個月入8萬鬆啲,夠過壓測
同一屋苑加購車位可做6成,有部分銀行可以不需合契,車位同樓一齊供,巴打可以問翻本身樓按銀行嘅做法
收入是計減mpf前的,所以用$33000計,而可借貸款大約係月入的110倍,換言之可借363萬。
要留意的是擔保人有冇按揭係身,如冇,都是同樣計法。
記住要齊料: 3個月入息證明、3個月銀行紀錄、稅單、mpf
巴打你幾時成交?
12月中尾(可delay到1月15日)
申請左兩間,中銀、恒生
1. 女友嘅雙糧,僱員合約有寫明既,會照除12計每月人工
花紅用兩年嘅平均數計,除翻每個月就計落月入,所以未知巴打你實數幾多。
貸款額大約就計月入嘅110倍,買到幾錢樓就加翻你嘅首期。
要注意嘅係grant loan都要計入壓測的,將(壓測後所需月供+每月 Grant Loan 供款)除以 月入,答案唔可以多過60%

2.對!
嘩...12月炆水啲喎,好多行都爆哂單
中銀、恒生你幾時申請?
Thanks !
十一月六號左右遞form
唔係掛 不過我同賣家傾過最遲最遲可以1月尾

以呢個timeline 有冇咩好介紹? 靚rate or 批得快 是旦一樣都得
thanks!
博士你好,我同太太近期打算買間7.10M嘅住宅
我每月收入19K,太太就約16K。首期有3.60M,現時冇其他貸款
想請問如果我申請按揭,太太做擔保人,而層樓只係落我個名,我哋申請到嘅銀碼會唔會打折?定係都會拎得足

唔該晒你!
請問綠表居屋按揭,
大埔大部分居屋都過30年樓齡,係咪全部都做唔到95%按揭 25年?
想買478萬村屋,依家最高係唔係有得按8成半?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞