撈左按揭好耐,你問我答(5)

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
博士我想問下1000萬按揭
想賣自住2房換3房
賣價650 還欠銀行300萬
現金有120萬
月收入底薪52000

三房預1000萬 請問做到6成按揭嗎
換樓一賣一買是否要得舊樓完全賣出先可以買新樓
博士你好
我固定月薪既,想買4百幾萬做9成
但我想搵我媽做擔保人
我媽返緊呢份係新工黎,就快兩個月
不過呢份工之前停左工兩個月
佢做唔做到我擔保?
對,可做80-
700萬9按浮息:貸款額的5%,保費最多可以做6折
搵高回贈銀行,最多可有1.6%,套現金做其他投資
答唔實你比個例子你,創興2個星期前仲做緊1.6,依家已經變翻1了。識揀銀行依家都有1.6回贈
按8成可最多借350萬,壓測剛好過到(5.5%30年)
下...可能佢意思係mc好大機會批?我覺得係口誤
預按8成,借到400萬,壓測需約3萬8(5.5%,30年),可買520萬樓,未計雜項
早兩三個星期個 按揭 agent 都係咁話創興仲有 1.6% 回贈但審批時間長,最後都係申請左大細貓同支銀算了
感謝巴打幫推介
巴打講得冇錯,5成按比較快,要求都冇咁多。
補充 要多3個月銀行月結單
如冇稅單,留翻報稅表做reference便可,某啲銀行連稅單及強積金都不需要,不用擔心。
未過政府嘅30年擔保就唔洗壓力測試,只要符合政府嘅入息上限則可。
新買當然唔洗
差少少先過到壓測,要月入約39800(5.5%,30年)
可搵擔保人 但注意擔保人有冇按揭或私人貸款係身 正常工作但年紀唔好太大
計扣之前,要睇翻月薪,巴打應該月入約5萬?
會計入負債,記得一定要準時還清筆錢,遲還影響tu grade就出事
要申報
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞