撈左按揭好耐,你問我答(5)

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
遲左覆唔好意思一次過覆翻post(4)嘅問題先!

港島區好多舊樓,有d成54年樓齡,請問做唔做到9成+30年按?

可以做9成,但最長還款期只可用 75-樓齡,換言之做唔足30年,只可做21年。
但要留意如果係唐樓雖然可做9成,但MC有權因應物業質樸而對按揭成數有所調整。
再補充,如做6成按,有銀行有條件下(如高級客戶)最長可做到85-樓齡,姐係54年樓都做到30年。但年期同成數就要你取捨喇~
--小小博士
樓主你好!
完全新手想問問,首置有150萬首期
月入3萬5,買咩價既樓好?

幫你計左用巴打人工黎計,要過到壓測就可揀月供1萬尾、少過2萬(2.5%利息+3%壓測=5.5%,30年還款),而符合月供條件就只可借最多350萬,加埋你150萬首期,換言之可買500萬以下的樓按7成 (不過唔建議揀得咁炆水,因為仲有地產佣金、律師費、印花稅要比)。
如果巴打想買貴啲,可以加擔保人來增加收入,過到壓測借多點。
想請教下Dr.loan😶 我最近第1次做業主買左層細單位(成交價連稅佣大約450萬),打算做8~9成按揭。地產中介就介紹左Ha_gSen_,利率P-2.5% + 1~1.5% Cash rebate,差唔多批好,想問下做唔做得過?或者Dr.loan有冇其他介紹?如果方便可以加tg詳談,唔該哂!😄

絕對有更低利息,更多回贈嘅方案😄請tg http://t.me/wylaujo
想問一問
800以上 ,借六成,估足,過到壓測
十月份申請東亞,渣打
渣打已批但東亞一直未批,係因為咩原因?
渣打琴日叫停左今年按揭,你應是出年成交或早交申請。
我有客12月成交,渣打今日踢左佢個申請..
東亞應是太多單,做唔切
有咩方法可以叫東亞加快?

有嘅~可以幫你,巴打可以tg me @wylaujo
我聽日諗住打去QBE 問下, 可能吾係做MC 呢,所以冇record
渣打琴日叫停左今年按揭,你應是出年成交或早交申請。
我有客12月成交,渣打今日踢左佢個申請..
如果你19年成交就快啲轉行申請! 如20年就可等下,應12月/1月會郁

另外,因現時新例,過唔到壓測都有機會做到高成數,所以你個case 是銀行只批到8成半,再交上Mc 睇佢地會否加保費做足9成比你,所以睇MC最後點批粥

—小小博士
請問一下
如果我1月 1日至 1月 15 日左右成交,
會唔會都可以申請到? 還是佢都會停佐個按揭
thx ?

對!我有客已經成功批到
博士我10月30日果陣申請左4間
渣打、中銀、南洋、集友
暫時一間都未有回覆,洗唔洗催下佢地?
利申:借5成,年尾成交
請問都係呢幾日成功批到 渣打出年既offer 嗎?
請問工商銀行而家批得慢嗎?
thz 博士
俾埋最近2年稅單
mpf 供款record
基本上卡數唔多都冇問題
My case: 我媽媽擔保我,佢用支票出糧:

當時交左:
1. Cheque copy (有公司名)
2. 稅單 (因為媽媽唔使報稅,我地特登去稅局拎證明(證明僱主有幫你報稅的薪金記錄),係免費架仲要即時拎到)
3. 打簿記錄

如果有contract/糧單可以交埋,但因為我媽無~所以就會麻煩啲!
Congrats!!!五成比較易批,巴打再等下其他三間吧
要準備:
1. 6個月糧單
2. 6個月銀行月結單紀錄
3.稅單
4. MPF
5.支票(影印支票同保留票底見到係公司開票)
其實要集中將票入落同一戶口的,唯有將唔同銀行月結單都交上審批,以後記得集中翻出糧戶口喇
估唔到支銀快過渣兜
集友同南洋開頭都話要3-4星期
我10月尾交左form 渣打同東亞 借9成
今日打上去hkmc 問仲未有我record
即刻申請埋中銀 Citi 中信[轉左申請8成]

好驚趕唔切
12月31號成交
我試過問hsbc拎,打電話去就ok
但渣兜同Icbc都唔受
師兄,同你一樣情況, 渣打已經打黎,話吾收offer,如果成交期係出年1月1 之後,就會繼續批
你有冇打算叫業主延後幾日成交?
我打左俾agent, 佢話業主要考慮下
可能我加多5萬~10萬問下業主肯唔肯改後d 成交
我係新樓, 所以應該吾會準時收到樓
分分中遲2~3 星期 🤧🤧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞