撈左按揭好耐,你問我答(5)

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
預批有啲銀行唔做 有啲要收費
睇你係咩樓預批 齊文件 同正常按揭差不多幾多兩星期至一個月不等
一樣基本野 身份證 收入證明 銀行月結單
世伯 做生意係獨資 每年報足稅? 有無出入數紀錄
自己出糧比自己? 糧單? mpf?
要45000收入 基本 借九成的話

無咩機會
第一 佢做你擔保 你供錢成數減一成 最多八成
第二 佢做擔保人 壓力測試合格比率會調低10%
而且佢本身唔係叫做供款比率好鬆動 行唔通
有700k收入直接比一半首期啦
仲借9成
獨資 成間公司得佢一個人 報足
咁係咪兩年稅單就得?
張契一定有 可以晒契
如果我按9成買 有冇話應該訂成交期幾耐 因為應該現時經濟唔好有機會影響高成數按揭批核?
另外想請問下大訂有冇話幾時要比 如果俾唒大細訂先知冇Offer或者出唔足九成咁係咪可以收皮

唔該巴打
間行閂門 定個員工
員工就易搞 叫佢搵第二個同事幫手
你好啊 Dr. Loan

上星期終於買咗樓有啲問題想請教下,

1. 高過1%嘅現金回贈就需要係條loan度扣出嚟 咁我需要幾時俾突出嚟嗰部份?

2. 如果成交價比估價低10% 有冇野需要擔心?

3. 成交價4.4M 我同女朋友加埋搵47,000 學生貸款$2600 兩個都係大公司正常12個月糧再加年尾bonus, 做新9成按 五月中交樓,mortgage方面應該冇咩大問題?

4. 另外想問下點解要搵按揭中介唔親自去銀行搞係純粹因為嗰個中介回贈同唔洗自己逐間敲門?定之後我都需要同唔同銀行自己去傾?

5. 同埋你覺得應唔應該為咗平啲保費 去揀較短嘅供款年期?

唔該晒!
你好博士,我想請教一下

如果我月入40k, 首期大約有100萬-120萬,冇其他loan,
而我爸爸係退休公務員,長糧有12k, 57歲

1. 我自己單獨可以借到幾多最盡?

2. 我爸爸又可唔可以做擔保人,等等再借多d?

麻煩你
想請教下🙇🏻近期有二手樓交吉賣 成交要去到六月中
本身賣價低估價~1.5%
呢個時勢做mortgage會唔會有困難🙇🏻如有穩定收入、做九按、供款比例佔入息30%左右
個律師話係銀行要求, 所以費用唔係佢地收
博士想問幾樣野

我同老婆月入4萬5
有首期100萬
但我之前幫呀爸做左擔保人借300萬,每個月還13000度

我想問我按揭成數有幾多?同埋可以買幾錢樓?

謝謝
壓多少少 估價報告未必last 到咁耐 你最快申請mortgage都要三月中
巴打原來miss左你msg
你嘅情況要新樓甩名先套得足4成
變做:舊樓 老婆名;新樓 老公名
2000萬樓先可按足,但未考慮另一層樓能否原數轉按,因要轉按照要過壓測,最簡單嘅方法係搵個擔保人幫手過壓測
業權糾紛,律師樓拆到,而且銀行又接受就得。
的確唔係間間銀行都做到,就算做到都要揀識做依啲case嘅banker先得。巴打搞唔掂可tg我幫你
2.5了,rebate最高1.6
講真,試過銀行搞唔掂先財仔,唔好一黎就入財仔
依家社會狀況咁差,可能mc都home office/輪住hm office,又塞哂車,唯有再等下正常mc 3-4日就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞