撈左按揭好耐,你問我答(5)

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
2層樓都係夫妻聯名
得3百萬cash
人工7萬
現金allowance 18000
8成按揭最多買到幾多錢既樓?
另一層幾錢
針咗契嘅樓係咪一定做唔到 thanks
一線銀行係
博士你好,

我同太太1月中簽左臨約, 5月尾先交收, 成交價6.2M

諗住做8成 ,搵左中銀,大貓,細貓,渣兜

咁我太太係底薪加佣金, 而我就固定入息, 咁我地加埋平均大約5萬左右

大貓,細貓,渣兜Banker話睇6個月人工, 佢地亦幫我地計過數係借到

但今日問中銀個banker話8成只計固定入息, 佢話HKMC都係咁寫

想問下係咪唔同銀行唔同做法? 麻煩解答謝謝, 因為好驚借唔到
1300萬
我上年做完按揭 答下你先
6個月人工加埋除開每月有無5萬?
有無稅單 糧單 強積金?
如果有唔駛驚
謝謝巴打解答

6個月人工加埋除開有5萬

有稅單, 近6個月糧單(俾埋18年12月bonus糧單), 強積金, 銀行月結單

乜X都齊
穩陣啦
八成唔洗固定
如果同女朋友兩個人各搵四萬一個月
首期加埋有大約一百萬
係咪合資格可以借到九成買八百萬以下嘅樓?
如果層樓只係落其中一方個名另一方做擔保人會唔會過唔到壓力測試?
咩都唔太識,謝謝巴打指點
分享一樣野,早幾個星期搵幾間大銀行申請現契翻按,因為而家有一層自住樓供緊,要翻按另一間樓(出租中,有約有打厘印)最多就只能借到估價 40%。呢個我清楚亦 ok
俾左同樣既料(兩個人既糧單,稅單,出租左既樓既租約厘印等等)俾三間銀行,佢地計出黎既數都可以唔同:
大貓:話我壓力測試差少少先借到 40%,叫我俾番之前出左既 bonus 同雙糧証明俾佢再跟進,睇下可唔可以計番足。** 最令人困惑既原因為:間屋銀行佢用佢認為既市值租金黎計 70%,而唔係用實際張打左厘印既租約所訂既租金來計 70% 加入做壓測!而佢用一個低幾多既數黎計,係天曉得,有心唔想批你就用一個低得離譜既數囉 **
細貓:完全冇問題,估價最好,亦借到足 40% - 可能係我同太太都係用佢做出糧戶口
支銀:隔左一段時間先 update 我情況,估價最差,話我俾既料亦做唔足 40%
咁講係想指出,如果你既 case 係 marginal 或者啱啱好夠過壓測既話,批唔批得足你需要既銀碼,可能係銀行審批果個人手上既一念之差,佢有 d 位係可以走而決定計唔計得足俾你。
好在而家成件事完成左,錢亦已到左手。
問過永隆都唔得 有冇話邊間可以 thanks
財仔
想知以家按揭,銀行做緊幾多息? 仲係 2.75左右?
息會高好多 幾多到?thanks
有一層八百萬已供完既樓 收入四萬左右 想買個一百萬既車位 首期要俾幾多
想請教下如果我申請左2間銀行就按揭
1間出左Offer 我可唔可以take 左個offer先 同時等埋第2間咁?
預十厘以上
無按揭係身 獨立車位借到三成
2.5%
無外債 夠後生 層樓唔太舊 無問題
簽左offer letter就無得揀 彈弓手要罰錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞