撈左按揭好耐,你問我答(5)

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
你做唔做轉按? 留個TG?
依家塞哂車又home office...預翻三個月成交期就穩陣
通常臨約後14日比大訂
係嫁,如果你係靚料就唔洗驚,簽臨約前要計掂數、問清楚過唔過到壓測先,有需要可問我
定息定係P-2.85%
長遠比多左利息 無乜so
博士

想問問我月入33k 儲蓄60萬可以買到咩樓?
另外如果我媽媽55歲月入13k,做擔保人大唔大機會批?

謝謝🙏🏻
想問下係咪所有按揭都要經MC ?
高成數按揭 6成以上
有三間承保商
政府既hkmc 份額最大
另外有Aig qbe qbe好似已經唔接新case了
而家買樓係咪最好申請左按揭先 先再落細訂驚比左細訂後 申請唔到按揭
想問小弟現時33歲,老婆32歲
2個加埋月入40000
Bonus一年約120000
借400萬,能否分30年供?
睇樓齡 借款成數
tg @wylaujo
博士
小弟買左新樓樓花 已經比左1成
今年5月會交樓比埋淨低4成首期 想按5成
未搞按揭 未搵中介 (無問地產 個地產信唔過)

我知道已經好急 由其home office
想知貸490萬 我直接搵銀行好定搵中介好

加上小弟係屋企人公司做 公司唔大 有固定銀行出糧 但未夠一年 未有稅單 想知咁樣銀行係咪多數唔做
大家好 想問下同女朋友加埋搵54000,係咪大概借到540萬?請問540 萬係咪連埋借保費嘅錢?

另外想問下 假如買740萬嘅樓(借埋按揭保險)我係咪拎740-540+40(稅+佣+雜費)=240萬先得做首期先得?

唔該晒大家
新居居
做9成按揭
白定綠
550 左右
唔連

可以咁理解
白表
其實有啲唔明,話就話最好貨比三家,向幾間銀行申請,但高成數個啲最終都係自動地去左HKMC,咁同申請一間有咩分別?
HKMC會間間銀行唔同做法咩?
同一組客,匯豐上表批,支銀唔批?
博士
其實而家 最新政策下,
係咪唔過壓測都做到九成(加按保費) ?

上網搵左好耐, 都無咩講新政策下 竟然係點...
好迷惘
博士

想問下之前幫屋企人擔保過買樓(只擔保過mc無落名) 但已甩名幾個月
請問會否影響個人首置按揭?
依家仲有冇做按揭有citi gold/HSBC premier 用?
師兄,借625萬要預月入6萬先穩過...同埋媽媽年紀大,好大機會唔計佢收入
你係咪簽左臨約了?擔心你個case搞唔掂可tg我比意見你
樓下師兄答得非常詳盡感謝幫手解答
有個比較簡單的方法,就係現樓直接甩左你名,見恒生轉按個貸款額不大,你睇下甩名後餘下嘅業主同擔保人的月入能否過到壓測(大約月入二萬多就可以),如夠,就可直接甩名,重回首置門檻,借盡9成,不用把現有供款計落壓測了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞