[Mac撚] 用家/買機集中討論(33) 又唔做research 又唔讀置頂 呀呀呀呀呀

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
去download Coconut Battery
https://www.coconut-flavour.com/coconutbattery/
(以前可以就咁去Terminal打ioreg就可以拎到battery info,不過近排macOS好似改左d野佢衣家唔show)
以前Air抵屌好多
你可以去買底配,再自己插SD短卡加storage,或者換埋SSD都係用街價買SSD
舊Air如果唔係粒粒mon,我諗連redesign都唔需要
有諗過呢個問題 但只係唔知其實8gb ram夠唔夠用同埋部mbp 13 base model值唔值得我去俾錢加ram
升16gb就升埋256-512
一玩BTO就幾何級加錢
Cad PS 同LR都有機會用RAM
尤其係PS,8GB對某workflow係唔足夠
不過都係因為佢地係專業用途apps,運作上限好高,你如果唔係本身做野workflow有踩到去嗰個位,都仍然可以低用量咁運作呢種apps
所以8定16GB呢個問題一向都好難由其他人答,你要問你自己,或者要做少少test去拎到你workflow實際用RAM量
應該唔會
1) Apple九年內未試過十一月有event
2) Apple從來未試過event既invitation會八日之內發出

姐係好大機會16" MBP就算出都只會係press release形式
本身平時用windows laptop 8gb ram的確成日冇乜free ram淨但唔知mac點
macOS響memory management方面好過Win10少少,不過GUI/kernel用RAM量又多dd,你可以當兩個platform一樣
低配MBP加RAM我覺得都唔算雞肋,始終佢都已經係四核既15W機,8GB其實係樽頸
如果咁,響MBP焊RAM無得事後呢個加前題限制下,我建議你加去16GB
你既然係學生,用Apple edu store去BTO其實好化算
唔怪得ipad條line放係9月更新
有無解決方法
好 唔該曬巴打
新OS係咁架啦,擺明做白老鼠用者自負
2018 macbook pro上完catalina之後,隔兩日就西瓜波無限轉,風扇自己開到勁大,部機勁熱。要強制重新開機先用到
西瓜波轉緊時,你用緊咩程式?
macbook pro base model 普通用係咪唔洗加ram
Safari, apple music, telegram, whatsapp, Microsoft excel
呢幾日已經轉咗兩次
Same
想放部MacBook Pro 15 2018 前期top spec會唔會有人岩
最近買咗隻新嘅WD my passport Ultra
部MBP只要一sleep咗再wake返隻碟就唔識轉
連finder同WD個software都會hang埋
最後要remove咗隻嘢先正常返 再插落去又無事 其他HDD都無事
有無巴打都有呢個情況
利申:MBP 13" 2015, MacOS10.14.6
哈哈 我係 13 mbp 高配 16gb ram 256gb ssd
same
有時襟mon兩打返開 freeze哂
touch id同試打password都無反應
又係要重新開機
how much
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞