[Mac撚] 用家/買機集中討論(33) 又唔做research 又唔讀置頂 呀呀呀呀呀

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
屌無mac
唉瞓覺
Watch OS6.1 rollout suport Airpods Pro
幾時到macOS

macOS 10.15.1 rollout
睇嚟今日只有software update而冇hardware出
隔離po 睇到話單風扇既13 mbp 2019 ,開少少野都會好熱
諗返先知上面班insider通晒水話今日冇
不過個later都冇講有幾later
但起碼通咗水今年內實有
屌啦根本成班打手都係食二手飯,次次都係last minute蘋狗叫佢地吹咩風佢地就吹
應該得Mark Gurman叫做真係有線人俾料,而佢亦唔係個個product都預到

btw Mac Pro雖然講過2019 Fall之內出,不過Fall定義上係去到十二月廿一日先完
Mac Pro同16” MBP打包一齊見街呢個安排都幾合理
真係有撚排等
依家要用Photoshop 係咪都係唔好升OS住
可惜冇晒2018 AIR 128GB , 只有256
升咗未有事
一開就同iPhone iPad一樣prompt你share Siri錄音
同問,低配版13 mbp?
我MBP2018升左無咩事
不過想整installer入TB3 SSD就出error
低配MBP因為個base clock低,所以idel / 低用量時應該會幾凍/慳電,一開始要做野上去2GHz以上就要開盡風扇
如果你workflow係經常chur盡CPU,低配MBP未必啱你

其實所有Macs都係做少少野就開始熱,可能除左iMac Pro (或者之後Mac Pro)係例外
好似係,搞到又卻步諗諗下
你係用PS搵食的話應該半年內都唔好升
即係日常用黎上下網,升一級去1.7 i7 隱陣d?
cpu升i7不如直接高配MBP
低配MBP*絕對*唔建議升i7,完全係捉蟲 (事實上我完全唔知有咩人應該咁升)
我本身諗住低配+16gbram+256gb hd
但見到咁多話部機熱就有少少卻步

不過我平時用黎上網,文書多
上網文書好少熱
之前用firefox 69就會熱
更新左70就好左好多
只係上網文書應該低配 8GB 256GB夠,姐係walkin嗰款唔需要config
你做開咩咁肯定自己要16GB?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞