[Mac撚] 用家/買機集中討論(33) 又唔做research 又唔讀置頂 呀呀呀呀呀

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
肯定有再PS過
個mon價錢同Touch bar個價錢唔同
Touch bar個價錢同隻手都係用當年2016一樣

不過唔排除係想保護自己而專登再改圖
呢兩個月出左iphone 11pro同mbp ,即係有兩年
MacBook air 條magsave 叉電線就爛
原廠買過個成6舊水 好貴

有無邊到買可以平d 二手都唔區
翻新 MacBook Pro 有無?? 今年9月 買既
想請問如果網上訂加ram既MacBook pro點解無得揀去店自取?
Ps用教職員優惠買
唔知會唔會用ice lake
Carousell 代用牛 見過$98
咁平 但淨係火牛?
其實預筆直200-300都ok

我條線唔知氧化定點 層白色膠甩哂
露哂住入面d銀線出黎
究竟16 吋macbook pro出先定換ice lake 先
定係老解到先
摺被師
type c dock有咩推介?
要有HDMI同lan位
thx
近來新買左部5K MAC
但跟機仲係MOJAVE,未係CATALINA既?
你部 咩年份 我見到二手火牛 磁貼版本 叉電會着綠燈
一般 200 , 300 左右 代用牛有連接 寄身頭
好耐啦 2014年買既macbook air

邊到有
唔介意二手 但想係正貨
我想買部翻新 mac mini 2018 i5 8gb ram 256gb ssd 用黎打code, 有無咩野需要注意

將來會自己落手換ram, 平時有nas 做time machine backup
我前幾日送到既MacBook Pro都係Mojave,Catalina見人講有問題,值唔值得升
想問下巴打係點閂turboboost架
turbo boost switcher
用咗隻external ssd 做boot drive,而家多咗舊recovery(圖最右方),係disk utility又搵唔到佢,冇得delete
唔好del,所有10.7以後既macOS boot drive都要keep一個recovery partition俾人alt-boot去做緊急野/重裝
(APFS開始好似可以唔駛咁做,所以你個內置嗰面無recovery)
好多時出廠最後檢查+install已經係送貨俾你幾個星期/月既事,仲用緊舊OS好正常

Catalina係usable,不過當然係有唔少問題
你部機如果係唯一一部,或者係做重要野,建議留響10.14.6
mini粒T2有鑊氣,不過我估翻新機有事個機會係細d,因為佢有再check過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞