[Mac撚] 用家/買機集中討論(33) 又唔做research 又唔讀置頂 呀呀呀呀呀

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
用safari會冇咁熱
其實開個多台新聞聯播已經食晒8GB RAM
文書都要睇情況既 如果成日都要做好大既excel/word file其實都幾食ram
再加埋如果同時用chrome又多tab咁升16GB的確會好d
又或者要用VM既話就一定要16啦
明白
你講緊九宮格?
嗰種用法仲符唔符合「普通上網」呀?

for reference:
MBP 2018 13" 16GB,插兩隻1080 mon/TV,連埋內置retina mon總共三個Safari window,行足十幾條直播都仲未用到一半RAM
iMac 5K 2017 40GB RAM,外置4K mon,開到廿幾個
有個配法係: 128 GB STORAGE 配16G RAM , 都係自己取平衡
的確係有呢種用途
例如係撚咁要開爆tab去做research / cross-reference
仲要可能因為google apps要焗行Chrome
咁的話得8GB真係想死,不過前題係個用家知道自己係一個例外
升咗仲熱咗
諗住部機都長用幾年,驚之後堆大食app 唔夠run
Chorme有bug
睇動畫熱我都明
熄咗tab 之後仲係backgrounders chur cpu
所以入左蘋狗生態圈之後都係死死地氣用Safari保平安
除左Youtube無4K之外根本無咩投訴
用落覺得低配都係當air用舒服啲
有要求都係買翻高配
Safari 好多線上播放器都lag跳格
好多時都係呢類網用緊d好舊既protocol或者佢根本係鳩寫
所以無計,我都係留Chrome響度長期做播片專用app
但係普通上網就一定用番Safari,淨係iCloud tabs同handoff / continuity都抵番
無火牛嗰時長開Chrome真係得一半績航力
Btw Safari 開九格直播 開聲會跳一下 有冇得搞?
我都同意同埋建議,只要有少少想BTO,都應該考慮「俾多少少」上高配
當然會用多幾千,不過個投資會值d:
MUMIMO三天線,快SSD,28W雙風扇,四個TB3 port / 機身兩面有port

原則上:
低配 = 無閹咁多野既Air
高配 = base model 15"縮細去13"

衣家唯一一個買高配13"既障礙係其實Intel已經有新28W CPU俾Apple換而Apple未做呢個動作
我都煩緊呢樣野
似乎係條片本身cookies問題,因為好多都係Fb拎片的而Safari有內建某d防tracking功能
另外DLLM成撚日頂頭出嗰條using significant memory既bar,on撚9我知呀行開啦
2015 MBP 想換新機
諗住換13"最入門MBP
定等新MODEL?
上網睇唔到2019 model 既release date
唔急用 定有排都唔會出新款 早買早享受?
仲未諗得通13定15
買黎都係for ps 同lr 執相
基本上出去旅行/出街先用
但13又好似個mon細得滯..15又好似大得滯放唔到入相機囊
有無巴打都糾結緊/ 解決左呢個問題
低配(入門)13"應該短期內唔會出新
係高配13"同15"蘊釀緊
呢個係取捨問題,portability同usability之間要二揀一
你自己本身有無用開舊MacBook / 其他laptop經驗先?
有冇巴打有印象之前有個post 教點set router 5Ghz wifi 唔會斷線?
早幾日換咗router 唔記得點set
想問個IMAC KEYBOARD比人掉爆左
有APPLECARE拎去整要幾錢
唔該哂先
幾年前有部lenovo 15"左右既厚機虧左之後就無左用過
可能搵日放哂d相機鏡頭落相機背囊再落門市睇下塞唔塞得落部macbook
自膠,搵到了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞