[Mac撚] 用家/買機集中討論(33) 又唔做research 又唔讀置頂 呀呀呀呀呀

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
想問eduoffer個網買野有無伏 見平幾舊又有Apple care買
有event 都無macbook air 份架喇 BTW 如果無event 係咪代表macbook pro 無咩大升級
Air上網冇問題嘅

不過air五月先更新完
邊有咁快又出新
air 算啦,intel都冇新U俾到Apple
佢唔係即刻有機喎,而且送埋D野唔係好吸引
平嘅model不如拎學生證去Apple store買仲好
想買19k果部mbp 15” 平3k 但得16gb ram 諗左好耐都未決定到
太可惜 因為air個design 令部機比 pro 感覺上輕巧好多 而且打字舒服好多 但係效能真係
其實MBA同13吋MBP都有合適CPU
MBA有Amber Lake
13" MBP有Ice Lake
同埋全部都係4核
Macbook啲散熱咁廢
MBA 係咪唔使要16GB RAM?見翻新長期有2018 版16GB RAM +512 storage ,賣緊108XX。256 版 + 8 GB ram 就80XX
怕第時後悔掛 寫mobile同web多 其實依家16都夠做
寫咩大project 要32GB咁跨張呀
正常唔開vm 用一半都難
平時返學用 文書用 有時會用下autocad做啲簡單野同有時會Ps Lr執下相
如果mbp 13 base model有冇必要加ram上16gb
升啦 8gb唔夠用 第時想換都冇

利申 等優惠出 mbp 13
比到10k不如買低配pro
macbook pro 係咪過左 cycle count 1000可以換電apple care 就到期
換得?
我用air打住ps4用黎查嘢好爽
battery health <= 80%的話AC係cover
health = full charged / designed capacity x 100%
MBA一加RAM就唔值,加SSD都係
翻新都要成皮完全唔化算
how to check designed capacity?
但有512 storage, 不過如果抵,一早冇晒啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞