[Mac撚] 用家/買機集中討論(33) 又唔做research 又唔讀置頂 呀呀呀呀呀

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
最近kaiboard 又壞mac 又壞, 最後學識左打倉頡
都算好事黎
我反而慣咗mac個速成
我都係為左MAC 學倉頡,
但係倉頡好難精
都打左咁耐都未係好熟
有啲字打極都唔記得點拆
公司部機行windows
有時兩邊走唔係好習慣
問咗 2012款換mon要收五千幾
個換mon program係2017年仲係免費
ARM windows 當年都冇app, 搵鬼人用
m$點整都整唔走x86 windows陣味
改變唔到mac就改變自己
我都係... 同埋打mac變左下下要搵字 有d煩

Surface Pro X 睇落仲正過 iPad Pro 系列
https://lih.kg/etbGsS
我老母部2018 MBA自從升咗10.15.1之後
一想轉去中文輸入法成個text input manager就hang咗
CPU usage chur爆風扇又全開
個速成難用到
就嚟靠Siri 幫我打字
有冇巴打用MacBook Pro 13inch 2019 好快無電
利申買左一兩日 粒電應該新
我反而習慣左mac個速成,其實好多常用字選字都係1或者2,而且我覺得打完字碼按Space Bar先選字幾順手

宜家係公司用window完全打唔到字
關唔關 up 左Catalina 事
我都係
因為當初公司都係用mac
借人哋部windows用速成嗰時忽然手殘
有冇巴打部MacBook甩AR coating?
見到網上有人用李斯特林卒走層ar鍍膜
再貼返張保護貼

有冇得諗?
Arm Windows 幾年前已經有公司試過
基本上無native support要行emulator已經注定要收皮
Hardware再靚仔software 唔得點都無人用
貪靚攞出街嗰班柒頭另計
仲未決定到13 買高定低配好
錢賺得返 低配左唔夠用就一世
如果你過晒保/無晒方法,都可以搏吓既
理論上應該一定work,只要隻solution係只會針對面層coating,而唔會蝕入玻璃
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞