[Mac撚] 用家/買機集中討論(33) 又唔做research 又唔讀置頂 呀呀呀呀呀

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
iPad Pro 平時年半先update一次
加上又傳話出年先出
太耐無睇唔知價
部MBP 做做下文書野風扇勁嘈 原來distnoted chur左90%cp
次次要強制關機先解決到
有無ching知道發生咩事 已經book左天才
最平買iMac打爆晒(除左ram)既方法係咪去apple store用學生優惠?
而家入MacBook pro 13好唔好?
10月都就快完了
尋日終於落左單 13‘ MacBook Pro 高配,16GB Ram+512GB SSD
各位巴打有冇外置HDD推介?WD my passport 得唔得?但見上面有巴打有問題
同問
高配13今年 5月出
低配13今年 7月出
兩部都出唔夠半年
自己考慮
如果apple 唔出16吋 我買番13吋高配加ram 算
15好撚重 個效能又唔值得咁重 講緊gpu
用得著15" mon同埋多嗰少少效能既人就唔可以咁諗
有GPU就算只係廢閪GPU,點都好過得粒濕鳩Intel iGPU (13")
所以15"對比13"個重量/大細差別係要每一個用家自己衡量,究竟拎多左既野值唔值俾多咁多錢,同埋要負擔個重量拎出拎入

唔肯定既人無謂響呢度問,落去門市自己拎兩部野上手試,拎埋個袋去試放都ok sales唔會理你(除非你抆撚斷氣防盜線搞到響鐘)
上面條友係上最新OS做白老鼠奶野
WD HDD本身無咩問題(屌你不如拎一隻大牌子有問題既HDD俾我睇,根本全部一撚樣)
「最平」係staff / enterprise account
如果你無connection無錯就係AOS edu BTO
幾年前都仲成日屌柒Seagate死雞(連帶LaCie打包一齊含),嗰時Hitachi(HGST) > WD等等
過左呢幾年都拉平晒,最大原因係根本無廠有投放資源去改善中低階HDD tech
係去到企業級大密度先講用Helium入氣,都要去到HGST Ultrastar個級數先見,仲要WD收購左HGST
衣家如果真係要問邊隻HDD牌子最少伏咁唯有答係WD,因為佢地都收撚購晒全部競爭對手咁濟

https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_hard_disk_drives#Manufacturing_history
痴線直程有wikipedia page講,成個勢力表好似三國誌咁撚樣
Transcend同Kingston依然冇俾人收購
定係睇漏眼
Sandisk呢?
細佬我IT狗黎 主要都係用的著CPU同RAM多 GPU 真係好少用 打機嘅話插eGPU好過

同埋好多時要出街做野 所以輕好重要
如果16吋唔出 真係無咩誘因買到咁重
HDD喎
個表講hard drive tech / manufacturer喎
Sandisk同Kingston都無做過HDD相關生意
Transcend有出過外置HDD套裝,不過個drive本身係Seagate OEM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞