[Mac撚] 用家/買機集中討論(33) 又唔做research 又唔讀置頂 呀呀呀呀呀

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
之前問完新果部MacBook pro低配,應該呢幾日會落單

本身想買兩部,一部13‘ 低配,一部15’,但望過下27‘ iMac,發現好似都幾正,有冇邊part要update定之後可後加?升16gb ram,洗唔洗ssd?
絕對要ssd呀
年年出新os都多人屌
係10年前snow leopard好啲
Snow Leopard其實一出嗰幾個星期/月都係伏撚到含,我記得好似包括成個drive無晒data級數既bug
係更新到10.6.6左右先開始stable,最後ver 10.6.8就係神枱級穩定

(印象中OS X十幾廿年內最似樣既launch version係Mountain Lion,你睇吓佢最終ver都只係10.8.5就知佢鑊氣偏少)
Mojave 算比埋少人屌
除咗升完頭嗰一個禮拜會比mds搞到部機好熱同埋食電好快之外基本上冇乜好大鑊氣
同埋啲新function係比較好用
跟住之後在對上冇乜俾人屌嘅應該已經係10.10 同10.11
Snow leopard 原來已經10年前

當年第一次開機係有條好有型既動畫 唔明點解後尾無左
mba 2014就咁開safari睇netflix 都話我記憶體不足
係咪夠鐘換機
係咪得4GB?
Mac OS X雙數version多數係比較少事,因為Apple鍾意用一個孖年循環,單數係新基礎,雙數係完善
10.5: Leopard, 10.6: Snow Leopard
10.7: Lion, 10.8 Mountain Lion
去到用地方名做code name之後就個情況就無咁明顯,除左:
10.12: Sierra, 10.13: High Sierra
單雙移左位,不過10.13普遍認為垃圾,係10.14 Mojave先完善(感覺上10.12>13>14三個version夾埋先係一代)
最基本係唔好要Fusion,起碼轉256GB SSD
CPU係socketed,事後可以自己換(不過大工程)
GPU係專門on board焊死+heat pipe姐係無得轉
RAM4+4+16+16=40GB最化算,兩條16唔係貴過兩條8/4好多
有無人升左catalina個xcode係app Store update 唔到
13"用iGPU,姐係插mon會chur番響CPU本身
兩隻mon佢係應付到,不過一定唔係輕量運作,熱係正常
(我諗就算只係1080p既mon,兩隻夾埋會chur大概一個core既cycles,100/400%)
多數人用Better Touch Tool,或者Pock
係 最低配
如果你有響其他Apple device用過iCloud Drive,有某d folder個製作日期係可以好早
我呢部2018 MBP度睇,個desktop係2011年,Documents係2007年
catalina係咪真係好唔掂?
諗緊上唔上好
個reminder 仲係舊版
照計Netflix有可能用好少RAM就run到 (我公司有人用Core2Duo年代既垃圾Dell機都睇到,應該得2GB RAM)

你行緊邊隻macOS?
有機會如果你去optimize吓OS,disable晒chur RAM既野,係應該夠run
你係咪iOS嗰面升左上13所以mac要焗升?
我覺得個人用途的話,有晒backup前題下,10.15係可以升
可以避免就等多幾個月
係呀 想用ios13
但係catalina好似多問題
but thx
唔用 SideCar 咪無必要升埋部 mac
仲有好多理由唔升:
要用32bit舊Mac apps
要用企業版iTunes整理iOS apps / 用XML做playlist
行舊Safari,用unsigned extensions
(連同10.14) 行OpenGL / OpenCL
(連同10.14) (e)GPU用N卡
即係剩升SSD,要8GB RAM,再自己買RAM加最抵+耐用搵過啲片睇,加RAM都易

最平CPU果部27‘ 5K,上面咁買法仲平過15’ MacBook Pro
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞