[Mac撚] 用家/買機集中討論(33) 又唔做research 又唔讀置頂 呀呀呀呀呀

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
2015 MBP 唔好用咩? 我見現在新MBP 都係差不多。
我自己都有拎full gear出set / 旅行經驗,可以咁講:
每一g都係多餘既重量,可減就減,除非你響外面必需要嗰件野個功能
eg1: 一個腳架幾輕都好重好大,不過你唔拎腳架就完全做唔到某種shot
eg2: 你淨係拎支24-70係永遠影唔到200先拉到既frame,一支垃圾光圈既70-300就已經做到,唔一定要支70-200/2.8

去番MBP個case:
無咩野15"做到而13"做唔到,13"只係mon細同無dGPU
除非好似婚攝要即日on set剪片嗰種十級慘況之外其實13"係絕對可以接受
15"個mon既real estate當然係大過13"好多不過15"都不見得好大,你番去都插外置mon架啦,所以都係on set / 拎出拎入先決
低配岩岩9月先出,高配好似6 月出
部舊機個mon 有好多不知名既印
好似發咗霉咁 抹極都抹唔走
舊電又倒水 個喇叭又好似壞壞地
去士多都唔知trade唔trade到
返去免費換電先
另外如果你買機日未過四年,mon甩coating係可以免費換的 (不知名既印)
mbp 13" 入門有16g ram?
https://forums.macrumors.com/threads/kuo-says-new-macbook-with-scissor-keyboard-to-launch-in-mid-2020-unclear-if-16-inch-model-delayed.2208273/
Kuo Says New MacBook With Scissor Keyboard to Launch in Mid 2020, Unclear if 16-Inch Model Delayed

DLLMCH姐係:
- 剪式KB既新MacBook(Pro)最快都要2020年WWDC先公布
- 不過呢個消息可以完全同16" MBP無關係,因為16"MBP可以仲用緊蝶式
究竟應唔應該為左個好打嘅kb等多大半年

利申如果唔等就買低配mbp13
其實咁樣等好無謂,如果當下有需要就唔好諗啦,買左先算
hea 左兩個月
部imac 27 仲未落單🤦🏻‍♂️
我都煩惱緊同一個問題
FCC批文同見街發貨通常起碼前後一兩個月
另外Apple其實可以開store收訂先,尤其好多人想知BTO堆價錢係點,不過佢地都係未做
頭號打手Rene Ritchie好似仲講過16"MBP會同Mac Pro打包一齊出
我好想知BTO頂配Mac Pro可以天價到咩地步
可能夠買架Model 3
真心
唔趕唔好買
有冇巴打同我一樣近呢兩個星期update完macOS Catalina,就成日sleep咗開唔返,要長㩒熄機再開機?
想問下除咗咁樣,仲可以點做?
睇我#224 終於搵到另一個受害者
buddy有愛
但係咪一定要reboot
睇外國forum都無解決方法 部mac變到好唔可靠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞