[Mac撚] 用家/買機集中討論(33) 又唔做research 又唔讀置頂 呀呀呀呀呀

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
好難揀,低配13 加完16gb ram 256gb , 俾多少少又可以直上15', 粒u 又勁咁多
以衣家16"吹既風去睇,佢起碼係15"既橫向spec甚至向上
機殼闊左同個mon (玻璃)大塊左都一定會重左
所以響需要輕薄前題下,你連15"都嫌重或者用唔著spec咁16"只會更唔啱你嘴型

著重CPU: 高配13"都好好打吓(28W 4C8T),係驚Apple短期內轉用10th gen CPU
著重RAM: 16GB我唔知你夠唔夠,唔夠的話咁13"完全唔可以考慮,夠就16GB BTO囉係貴姐
要拎出街: 現時既13" MBP個form factor我覺得係perfect的,佢真係1mm 1g都唔會浪費,所有野都塞到密一密

我建議你即刻買部13" 高配16GB 512GB既翻新機一了百了唔好等,$14xxx,2019仲要KB都少晒鑊氣
呢個係Apple嘅財技
我舊年本來想買13"加spec
加加下索性直上15"唔洗煩
不過我唔洗拎出街
我一路都咁講:
13" BTO加spec係俾「好肯定自己唔想要15" form factor」既人既option
唔該師兄
自膠
自隊一打
問題係呢個spec嘅翻新機數量極少
真係要日日check住
14799超抵玩
等左呢部翻速機勁耐都無貨返
用IINA睇片突然load唔到外掛字幕
關唔關升左catalina事?
聽John Gruber (著名Apple Blogger/Insider) 個Podcast佢分析話點解今年可能唔會有event,多數搞小型Press Briefing,只邀請少部份傳媒 (近期例子有Beats Solo Pro)

Mac Pro
前車可鑑,2017年WWDC公布完iMac Pro之後部嘢出之前都只係搞咗個Press Briefing
冇Keynote冇Event,只係請咗少部份傳媒試機

16吋MacBook Pro
因為已經show晒Catalina新features,冇新嘢可以Demo
佢哋唔會因為就咁只係為介紹而介紹一件Product而搞個stage event,要有個主題故事包裝個event先值得Sell (EG: Apple TV+)
唔會為咗講個keyboard而搞(可能暗示真係冇大改)

AirPods Pro
除咗Noise Cancelling 冇其他嘢值得講

想問imac個mon咁樣係咪burn in?
係咪要抬返落applestore搞

利申imac 21.5inch 2017 有買apple care
想問下有無type c hub推薦?
有冇人知

唔係,我部2017 27"都有
呢個係幾普遍既入塵問題,我都未諗掂應唔應該拎去整,始終唔算係大壞
有買desktop apple care嘅話可以call人上門維修
連Mac mini都得
等緊sony出
用緊逃寶hub插親野都熱到cls
次次都唔敢插咁耐 過完野即蚊
Mac 不論desktop定notebook, 只要買左Apple care+嘅都可以叫人上門整
今年香港先有 mac apple care +
佢嗰部係2017, 所以只係 apple care
Sony邊隻?我有睇過淘寶綠聯都要300人仔,上網搵過人地推薦嗰隻hootoo都係500蚊左右
WTF!
等聽日applecare打比我個陣問下有冇先
Cls原來我屋企大塵到imac都入埋塵
利申屋企唔撚知點解咁大塵,就快買空氣清新機
我屋企都勁多塵
一兩日就成枱塵
近牌樓上樓下裝修仲大鑊
不過好奇蹟咁我部iMac 仲未入塵
不過背面同底座用手揩揩都成手塵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞