[Mac撚] 用家/買機集中討論(33) 又唔做research 又唔讀置頂 呀呀呀呀呀

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
有冇要咩證明先換得
https://support.apple.com/zh-hk/15-inch-macbook-pro-battery-recall

你收得email應該都唔洗咩證明
去到show你部機個S/N俾佢睇就會安排換電
緊急求助
MBP13(2019) 256 點揀好:
16GB RAM i5-1.4 (教育價$12,503) VS 8GB RAM i5-2.4(翻新$12,199)
筆直係得咁多,揀唔到
雖然話粒u唔差好多,但係唔係會熱得好勁?
點揀好 用家體驗黎講
快慢又唔太驚,垃圾機都捱左好耐
但想長命啲,同用得開心
教育價都要$15,003 要留錢買hub 同care
BTW thank you so much
部機入完水之後仲用到
但個mon有好多水印
想問下可以點救
今年開學係hkt用大學生優惠買左部macbook air
呢排更新左 會有時用用下lag機 同埋就算只係開chrome睇片都係好大風扇聲
請問洗唔洗拎去check下?
我見第一頁Q&A講iMac跟機RAM spec:
PC-21300 DDR-4 SO-DIMM 2666MHz CL19

但我見官網講係 PC4-21333
https://support.apple.com/zh-hk/HT201191#27inch2019

定係我要買PC-21300既RAM先可以同跟機既RAM一齊用?
入水都仲用得
係咪10.15.1?
部機唔爆炸真係恭喜晒你
完全function到冇問題搞到唔知買唔買新好
拿拿聲Backup定啲data啦
電子野隨時死機就仆街
去apple store 問過d staff 又話喇叭一樣即係班友亂答
有買icloud啲data應該冇問題
驚佢死機做唔到野多啲
驚唔驚漏電
最後都係決定平平地買部MBA 2018 翻新機用
如果唔Care True tone嘅話
翻新MBA2018的確係幾抵玩(Apple嘅世界嚟講)
以我所知,21333同21300都係指同一樣野,一個係個位數約數,另一個係百位數約數

同一個情況響RAM速MHz嗰度都會出現,因為個真clock係2666.66(6666....)
有人會約去2666,有人會四捨五入約去2667

總之你係買260 pin既DDR4 SO-DIMM,CL係19就得
舊MBA唔驚死data,因為隻SSD應該可以抆出黎響第二部機借屍還魂
歧視毒撚
低配個內殼係源用以前2016-2017 nTB,因為少一個風扇同粒電池大少少etc,所以連埋speaker型狀都係同高配唔同設計的 (佢地絕對唔可能完全一樣)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞