[Mac撚] 用家/買機集中討論(33) 又唔做research 又唔讀置頂 呀呀呀呀呀

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
升咗10.15 catalina
無咗iTunes之後,apple watch點遙控MacBook Pro音量
如果嗰個16吋係真嘅都唔知會唔會出張press release就算
雖然仲有AirPods Pro同個Tag,但啲週邊都唔知夠唔夠做
更新左catalina之後login有聲點樣off左佢 好煩
1) 的確個bezel係細左,尤其係頂bar
2) keyboard頂行ESC掣右面凹左落去,可能無touch bar
3) Apple以往試過響beta內既icon仔只係用placeholder image,到正式出先update
4) file名內「16」未必係指16",因為衣家2019幾款touch bar MBP個model number就係15,x,所以下一部新出點都會用16,x

有人將2019 15"同「新16"」兩個icon重疊整左張GIF
假設呢堆icon係in scale,同埋新機真身係咁樣:
1) 機殼基本上無外觀設計大改,只係尺寸改動
2) 左右邊框窄左少少,頂邊框矮左好多
3) webcam以外唔似有FaceID既sensor
4) trackpad / KB大細無變,左右speaker grill仍然響度(出面16-17" laptop會有full KB with numpad)
5) KB頂行左掣ESC,右掣power,似乎同中間打橫一行既掣/touch bar分開,power掣係nTB嗰隻長方形而唔係MBA既TouchID正方型
6) 機身本身橫左同埋長左少少,不過厚度唔似有加

另外就係一d以前已經預計到同埋確認左既野:
7) Pro Display XDR個type-C port power delivery 96W,而MBP 15"衣家仲係只需要85W
8) 16" display未係miniLED,唔係OLED,仲只係IPS LED而尺寸係16",3,072×1,920
9) 有Navi GPU既laptop幾日前其他廠已經開始出
10) 剪式KB
11) Intel CoffeeLake未有新45W CPU (不過可以向上用Xeon)
12) 一向係個產品已經非常之ready先會有mockup image / icon出現響OS files入面
升唔升Catalina 好
Mark Gurman話個設計好肯定係真冇嘢好拗問題係值唔值得開個Keynote

不過仲有啲嘢未確定
1. 大部咗會唔會有位加新port
2. 係咪會轉T3 chip
3. 15吋係咪壽終正寢
4. 13吋有冇份升級

本身15吋條touch bar

16吋嘅mockup
打咗電話去Apple問MacBook更新左之後定位出現問題,搞咗一輪,佢都好似幫我唔到咁,拎去維修又冇位
DLLM 終於肯加返實體ESC key
如果佢搞event
佢一定同Mac Pro同一個講法
話佢哋聆聽好多Pro用家意見,認為可以點改進
(實情係俾班人排山倒海式問候
可能最後連條Touch Bar都有新用法
條touch bar到今時今日都係廢
要自己裝tools 先有返應有嘅能力
條tb除咗用黎skip youtube廣告之外仲有咩用
裝個Adblocker 一野KO 連tb都唔洗用
最仆街係屌你個tb唔係長show esc制
Touch bar最大用處係emoji keyboard
成日比人笑我買tb係傻仔
有咩tools推介
有冇師兄有興趣收我部2018 15 MacBook Pro,512GB,
想問下而家Catalina 係咪無可能再用到Nvidia既顯示卡
想玩hackintosh但手上得張1070ti
同路人,我都打左電話去搞一輪,都係唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞