[Mac撚] 用家/買機集中討論(33) 又唔做research 又唔讀置頂 呀呀呀呀呀

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
個問題係consistency
macOS/iOS嗰種用AI懶醒睇你習慣幫你排字可能九成時間係幫到你手,不過嗰一成時間會令你完全搵唔到想搵嗰隻字

Yahoo key key之所以多人鍾意用就係因為佢統一,同埋上下/左右掣揀字,數字加shift先揀詞,caps lock轉去英數,ctrl+\轉輸入法呢d野,用熟晒可以速成都超撚快
新機頭一日半日可能run緊好多background野chur電,例如Spotlight會index你d file,同埋download software updates之類
不過咁,iPad當年新出day1都係完撚全無專用app咁濟,俾人笑足係巨版iPod Touch好耐,係要去到出Air 1左右先多番iPad版apps,之後iPad Pro有埋Pencil就再認真,近排iOS multi task同iPad OS就更加

Surface Pro X某程度上係MS俾ARM Windows既一個pilot platform,作用係tech demo多過product
攞去俾藍精靈睇下
話曬都retina 唔好咁對佢
M$冇Apple咁嘅號召力先死
當年Windows Phone又係死在冇app
仲要大把基本功能都追唔到iOS/An
但網上睇review 話其實粒u 唔係差好遠
頂多賣點係4 個插頭同雙風扇?
要將(full) Windows放去低耗電既ARM度行可以話係好多業界都想見到既事
情況同Apple當然要由底開始將ecosystem帶入iPad令人想用部機繼而俾錢買機係好唔同
我個人覺得ARM行desktop OS仲未成事係技術問題多於市場問題
的確好多programme 都係用x86 instruction寫
要由頭develop過並唔係一件易事嚟
但係M$帶頭嘅力度真係拍馬都追唔上apple
要佢帶頭開ARM base Windows我覺得最後會得啖笑
睇過 話2012款已經冇得免費換
不過可以付費換mon 五千蚊 果斷拒絕
所以啲人都寧願期待ARM MacBook
ARM MacBook 都會有同一個問題 就算出都要等一兩代睇下點先
當年Windows RT已經係笑話
Apple嘢唔買第一代真係定律
都話要本人係靚仔or女,如果唔係就帶一個係既friend去頂包
frd都無的話就放棄唔駛試
1) 就算有雙binary等等俾devs易compile,都改變唔到要用額外effort
2) 行舊code個emulation個overhead仍然響度
3) ARM響desktop class個power draw,同埋laptop class既cooling等等方面仲未有實戰俾到一個同x86明顯既優勢既證明
4) Apple根本唔當desktop OS係一個未來

ARM macOS如果見街,好多可能只係一個更能夠模擬desktop paradigm既iPad OS
我仲諗住16 ram 同256 ssd, 係考慮1.4 定2.4 cpu
呢一分鐘買就建議低配,因為高配出新款可能性高d
高配係好多地方都好少好少咁勁過低配一d (WiFi天線,SSD速,多兩個TB3 port兩面都有,粒U有28W同雙風扇可以理論上sustain clock,etc)
Refurbished 2.4Ghz
mbp 15 2015
收到em話有咩換電池計畫
但係已經冇咗張單仲換唔搵得
mbp 15 2015
收到em話有咩換電池計畫
但係已經冇咗張單仲換唔換得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞