[Mac撚] 用家/買機集中討論(33) 又唔做research 又唔讀置頂 呀呀呀呀呀

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
真係拎黎做野嘅話其實好麻煩 要帶多舊轉插 插mon usb lan線 加ram ssd 又貴到仆街
不過公道d講 macbook個mon trackpad GUI 同成個生態圈等等都好過windows 好多
丫我明了,apple 唔係呃人,只係買個時無俾人揀
DigiTimes: 16-Inch MacBook Pro to Launch by End of October With Ultra-Slim Bezels and Scissor Keyboard
https://www.macrumors.com/2019/10/21/digitimes-16-inch-macbook-pro-by-end-october/
又吹喇喂
https://mactivityhongkong.blogspot.com/2009/08/snow-leopard.html

搵返d資料,原來嗰陣我部Mac係免費升10.6但要畀郵費
我無留意之後嘅特價

USB手指版係10.7先有,之前apple係焗人買外置dvd機畀air

10.9 嗰陣我雖然用 WD 但好彩無裝到 WD 套 utility 所以無中
到最後其實係新T系chip
佢某程度上係有呃人
例如,某用家目標只係要隊爆RAM做某d job,CPU/GPU無所謂
咁佢去揀低配就會以為部野得32GB上限爭咁兩條槽,就走去焗揀中配俾多左錢買多左野
佢係應該響AOS度寫清楚個情況,不過佢無
睇嚟Microsoft想拎Surface Laptop 15” 打Mac都仲未可以成功
The Verge話粒AMD chip連睇4K YouTube 都窒
其中一粒底蓋螺絲鬆咗
用星形螺絲批上極都上唔實
有無補救方法
MacBook Pro 2015 喇叭d聲好折 有冇巴打知冇保養去士多換幾錢 一直約唔到
係咪根本佢已經斷撚左,或者殼內個窿滑左牙?
以部野既spec絕對無可能搞唔掂youtube 4k
好明顯係driver問題
10.9嗰時我自己+做野既studio係夾埋起碼有二十個WD HDD,其中一半係RAID,而一定要run WD寫既utility先access到個hardware RAID controller去format野所以焗裝
不過因為所有似樣既studio都永遠撚會隨便更新,所以我地都係等人上晒10.9做白老鼠奶晒屎都無郁
結局應該有好多機都停響10.8.5,有一部份上10.11
Catalina 快啲出新 update同我整返好apple watch控制 Apple Music (iTunes)嘅功能
我整過兩次,幾舊水
Google 過 好似pro 2015 好多都有喇叭問題
唔係 全新一直用 有Apple care,但過完2年先出事 平時都少用
Thanks 巴打 今晚研究下
岩岩訂左imac

用左7年mac mini 終於有5k 用
PS & LR with catalina bug 都仲未 fix 幾慢下
我0個部 mid 2014 ,13‘ 最高配

壞過兩次喇叭
巴打係去士多換定自己搞掂?
忽發奇想
究竟Apple會唔會將MacBook跟埋iPhone咁叫16吋做MacBook Pro Max
唔會啦,以前有17” MacBook Pro,仲大部
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞