[反耶撚] 有冇人返過永光堂依間極端教會?

1001 回覆
107 Like 8 Dislike
比個某位親戚導咗我去荃灣 611,懷住見識下嘅心情暫時去咗兩次。

啲人唱歌又舉晒手又喊晒口,好撚恐佈

不過啲女 ok 正,可能我眼角低

靚女度:●●●●○
瘋癲度:●●●○○(暫時)
有無人可以講下基督教同天主教有咩分別,點解個教義爭咁撚遠,永光個時返過成個邪教咁,都痴撚線

基督教有好多唔同教派

基督教自己人都打架,唔好話基督教同天主教鬥爭

.
比個某位親戚導咗我去荃灣 611,懷住見識下嘅心情暫時去咗兩次。

611好癲
個時返主恩聽個到啲人講,611主要對象係在職既人
收好多奉獻,個時係東亞隔離有個私家既室內籃球場
搭單問下果間 611 係咪邪嘢嚟?

611好恐怖 好多年前比人捉去返過一次
個個喊曬口咁又口up up

願聞其詳

因為差唔多6 年前嘅事所以記得唔太清楚
咁一開始係地下個hall度"團契"
好正常嘅 唱下歌 又分享下野 又喊下咁 都冇咩問題
完左個團契就分組入左個工廈入面某一層樓
入面有啲似音樂室咁好大 都幾靚
跟著跟返自己嗰組入一組一房
入到去個大粒就又係度引你講自己野又祈下禱
跟著就係度話要講下"方言"
佢地話 方言就係放鬆自己自然up 出嚟嘅野
話咩講方言係比聖誕充滿 屌即係好似上身咁
佢地就開始係度"講方言"
合埋眼口upup 啲唔知咩文 依依餓餓呀呀嗯嗯 咁
屌你老尾講緊10個人一齊係度
依依餓餓呀呀嗯嗯
仲要一路up 一路震 有啲一路up一路震一路大笑或者喊
嚇撚死我

611好癲
個時返主恩聽個到啲人講,611主要對象係在職既人
收好多奉獻,個時係東亞隔離有個私家既室內籃球場

611多錢到裝修左 外面睇好撚靚
未裝修都已經好大
呢間痴撚線教會
永世唔會再番第二次
之前番過一段時間
d人簡直痴撚線既,崇拜既時候又舉高手又喊哂口咁
仲有件伍肥撚係到講佢以前d野,又叫人十分一奉獻
教會星期日又要人晨7咁早去唱詩
連平日都有活動,無哂私人時間
d導師又叫人跑數, 搵小羊
又唔撚用下個豬腦諗下邊撚到搵咁多人
入面d人都唔撚係信教
d人仲要係痴撚線既,一逢崇拜完左之後小組活動就係到鳩叫
男成班狗公黎,女既就唔知,不過好似有條後生女好撚拜金
活動又掠水,前年個水戰都唔撚係路,
又話只係要$40,入到去就再瘋狂掠水
用錢去換個d入場券,個下真心掠水到爆
d活動又唔係好,簡直濕鳩
呢間咁既教會根本誤人子弟
利申:非耶撚,最後要諗盡計先走得甩,唔係又打電話煩鳩你
搭單問下果間 611 係咪邪嘢嚟?

611好恐怖 好多年前比人捉去返過一次
個個喊曬口咁又口up up

願聞其詳

因為差唔多6 年前嘅事所以記得唔太清楚
咁一開始係地下個hall度"團契"
好正常嘅 唱下歌 又分享下野 又喊下咁 都冇咩問題
完左個團契就分組入左個工廈入面某一層樓
入面有啲似音樂室咁好大 都幾靚
跟著跟返自己嗰組入一組一房
入到去個大粒就又係度引你講自己野又祈下禱
跟著就係度話要講下"方言"
佢地話 方言就係放鬆自己自然up 出嚟嘅野
話咩講方言係比聖誕充滿 屌即係好似上身咁
佢地就開始係度"講方言"
合埋眼口upup 啲唔知咩文 依依餓餓呀呀嗯嗯 咁
屌你老尾講緊10個人一齊係度
依依餓餓呀呀嗯嗯
仲要一路up 一路震 有啲一路up一路震一路大笑或者喊
嚇撚死我

咁撚似係度問米,真係痴撚線
樂富個間學校以前有搞過免費幫人補習 我阿媽幫我家姐報咗
補耐咗我家姐同個姐姐熟咗 佢就叫佢返教會 仲帶埋我去
個時好細個 其實覺得佢哋幾好人 次次去都係玩吓團體活動 完咗聽佢哋講吓感想
雖然feel到佢哋成日叫我哋信教幾煩 但個時我哋唔信 佢哋又無迫嘅
返咗一排忙咗就無去 再隔一段時間 個姐姐同我家姐聯絡返 咁我哋有再返去
可能大個咗 啲人對我哋好似無以前咁nice
但有次真係嚇親 個熟啲嘅姐姐成日係後面攬住我 又係咁錫我塊面 我家姐都有俾另一個老啲嘅女人錫佢隻手
發生咗啲件事就無再返過去
方言 天主教否定左是聖靈上身既現象 因為宗徒是有傳教需要先會要講方言
講方言有兩種靈 一種是聖靈
另一種是
https://youtu.be/XgAyKhh4G1c

有冇人識2:40開始渣咪個條女
唔知仲係唔係處女
方言 天主教否定左是聖靈上身既現象 因為宗徒是有傳教需要先會要講方言
另一種是

依樣我唔清楚
要問下啲研究法科既神父
樂富個間學校以前有搞過免費幫人補習 我阿媽幫我家姐報咗
補耐咗我家姐同個姐姐熟咗 佢就叫佢返教會 仲帶埋我去
個時好細個 其實覺得佢哋幾好人 次次去都係玩吓團體活動 完咗聽佢哋講吓感想
雖然feel到佢哋成日叫我哋信教幾煩 但個時我哋唔信 佢哋又無迫嘅
返咗一排忙咗就無去 再隔一段時間 個姐姐同我家姐聯絡返 咁我哋有再返去
可能大個咗 啲人對我哋好似無以前咁nice
但有次真係嚇親 個熟啲嘅姐姐成日係後面攬住我 又係咁錫我塊面 我家姐都有俾另一個老啲嘅女人錫佢隻手
發生咗啲件事就無再返過去

樂富邊間?
https://youtu.be/XgAyKhh4G1c

有冇人識2:40開始渣咪個條女
唔知仲係唔係處女

有冇全能嘅連登仔知道
以為比人拉過入會 去左一次中伏就冇去 咁就比人煩左兩個月 不堪回首
利申 個時f2太無知
另一種是

依樣我唔清楚
要問下啲研究法科既神父

我 願 意 你 們 都 說 方 言 . 更 願 意 你 們 作 先 知 講 道 . 因 為 說 方 言 的 、 若 不 翻 出 來 、 使 教 會 被 造 就 、 那 作 先 知 講 道 的 、 就 比 他 強 了 。
林前 14:6 弟 兄 們 、 我 到 你 們 那 裡 去 、 若 只 說 方 言 、 不 用 啟 示 、 或 知 識 、 或 預 言 、 或 教 訓 、 給 你 們 講 解 、 我 與 你 們 有 甚 麼 益 處 呢 。

以新教角度黎講,講方言其實唔係咩大問題,有人覺得講方言祈禱會較容易表達or抒發個人感受,kind of 聖靈感動,所以講其實唔係問題。

但問題在於如果係公開場合講方言,聽嗰啲人唔識解,唔知講嗰個人up乜。哩個先係問題。
細個讀耶教小學,係佢地hard sell之下都差d信左
不過我係小四先插班,所以又冇真係入教
到中學入左天主教中學,但係學校又有耶教老師搞耶教團契
咁我就因為耶教小學既背景驅使下參加左
到聖誕節個老師就帶d學生去教會聚會,當時仲好天真以為係開下party
點知去到就feel到唔對路,有個唔知咩導師揸咪分享,又話見到好多新面孔係到自high
跟住佢講講下就喊晒口問台下有冇人決志信主有就舉手,點知又真係冇人show佢
佢就惱羞成怒,無啦啦拎住枝咪祈禱話咩求主感召下呢班細路
自此之後我就發現耶撚都真係失常,冇再信耶教或者天主教

耶教先會咁痴線
決志個下已經俾人當左係水魚都唔知
但天主教好少有聚會依樣野
淨係知善會依樣野存在
以為比人拉過入會 去左一次中伏就冇去 咁就比人煩左兩個月 不堪回首
利申 個時f2太無知

以前我讀永光個陣每個星期五夜晚就會打電話去我屋企
每個星期都俾人咁煩法真係會好炆
我嗰陣著短裙都唔得

絲打個陣返邊間

咪呢間囉,返仰望,好似做尼姑咁
到聖誕節個老師就帶d學生去教會聚會,當時仲好天真以為係開下party
點知去到就feel到唔對路,有個唔知咩導師揸咪分享,又話見到好多新面孔係到自high
跟住佢講講下就喊晒口問台下有冇人決志信主有就舉手,點知又真係冇人show佢

耶教先會咁痴線
淨係知善會依樣野存在

果時我返神照 決志果下 我跟本唔想出去 則邊既人好似想交貨咁

耶教先會咁痴線
淨係知善會依樣野存在

果時我返神照 決志果下 我跟本唔想出去 則邊既人好似想交貨咁

講起決志個下真係次次決志大會都想推我出去,不停叫我山去拉,我屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞