[反耶撚] 有冇人返過永光堂依間極端教會?

1001 回覆
107 Like 8 Dislike
去過一次話我女仔人家買六合彩
係賭博係有罪
之後block左個fd
用133打比我
成班人都癡鳩線

成班法利塞人咁

諗起琴日返彌撒一篇若望福音裡面一班法利塞人
其實點解有人肯信耶穌
俾10 percent人工教會

你問基督教班耶撚
成班水魚俾錢牧師駛
搞到啲牧師咁有錢
其實點解有人肯信耶穌

冇乜人會俾足
好耐之前返
嗰陣仲喺永光書院入面
返曙光迦拿團
本來好地地
不過因為有年佢地星期六改團契時間
1400改做1200
我嗰陣要返工唔可以咁早放工
佢痴撚線到叫我辭職唔好做
叫我同神祈禱,神一定會聽
我即刻爆咗佢一句「你咁係侮辱神」
之後就走咗唔返
但佢地就喪打俾我
之後就俾佢地批鬥
都痴撚線
好耐之前返
嗰陣仲喺永光書院入面
返曙光迦拿團
本來好地地
1400改做1200
之後就走咗唔返
但佢地就喪打俾我
之後就俾佢地批鬥
都痴撚線

班耶撚斷人衣食猶如殺人父母
叫人辭職唔好做 班友真係好撚痴線
好耐之前返
嗰陣仲喺永光書院入面
返曙光迦拿團
本來好地地
1400改做1200
之後就走咗唔返
但佢地就喪打俾我
之後就俾佢地批鬥
都痴撚線

班耶撚斷人衣食猶如殺人父母
叫人辭職唔好做 班友真係好撚痴線

未講完
之後佢就用一班弟兄姊妹嚟做例子
話佢地就係祈禱之後就搵到另一份工可以返團契
原來係入哂佢呀哥間公司度做
而佢呀哥亦都係永光嘅人
你話係咪離撚哂譜
我唔係抗拒信仰
係抗拒呢啲借神借佛嚟做所有事嘅仆街信徒
追完po,想問吓嚟緊巴打有咩行動?想join
利申:翻過611 聖公會 有接觸過正常嘅新教 定期翻天主教彌撒 對宗教唔反感但唔信教

留telegram

@Ad_libitum
追完po,想問吓嚟緊巴打有咩行動?想join
利申:翻過611 聖公會 有接觸過正常嘅新教 定期翻天主教彌撒 對宗教唔反感但唔信教

未有具體行動住
我地都各有各忙
Btw我係天主教既候洗者
反而正常既新教我唔知係點

香港好多所謂嘅新教其實係華人現代先自己搞出嚟 唔關宗教改革事 真正歷史上嘅新教係得信義會同改革宗嘅教派,香港嘅路德會同改革宗都算係少數,聖公會都算偏向公教嘅新教,但從來都係政治嘅產物,英國佬走咗之後就瘋狂奶共,而浸信宗只係一個派別嘅統稱,冇一個類似教廷嘅嘢去領導,喺香港地基本上你講嘅嘢有班傻仔信,就可以掛基督教(新教)個朵去立教,同理一大堆以前未聽過嘅乜乜會物物會都係華人喺近代自立
其實點解有人肯信耶穌

冇乜人會俾足

傻啦 之前返錦光堂
一班專業人士俾>10% 添呀
其實點解有人肯信耶穌

冇乜人會俾足

傻啦 之前返錦光堂

洗撚晒腦
其實點解有人肯信耶穌

冇乜人會俾足

傻啦 之前返錦光堂

偉大既伍大牧曾經係佈道會小個弟兄
話佢中五出左黎做野後,把口話幾愛幾愛永光,但奉獻就話呀媽捉得好緊,屋企等佢份糧
你試下俾唔足丫,小到你開花呀
俾唔足點供到伍大牧個仔去澳洲讀書呀
只可以講
本來信任何宗教都唔係問題
信仰都係心靈上嘅補足同導人向善
但係總會有人喺呢啲層面上扭曲整件事
而只要有人附和呢啲扭曲就會變咗合理
搞到錯撚哂

本來呢件事之後我都未至於對基督教反感
直到上一個女朋友
因為「教友覺得我地唔適宜起埋一齊而需要分開」
我就覺得基督教要屌佢老母臭花閪
見一個憎一個
只可以講
搞到錯撚哂

直到上一個女朋友
見一個憎一個

我同ex都係因為耶教問題分手
成撚日叫我返教會 (雖然唔係返永光)
但大家都知宗教問題係冇得解決,我冇得逼佢唔好信,佢亦都逼唔到我成為耶撚
只可以講
搞到錯撚哂

直到上一個女朋友
見一個憎一個

識另一半都唔好識信基督教既女仔
如果另一半係天主教徒既就冇問題
小弟有少部分人信基督教都唔會話憎佢地
最好佢地唔好做啲令到人黑人憎既事就ok
只可以講
搞到錯撚哂

直到上一個女朋友
見一個憎一個

我同ex都係因為耶教問題分手
成撚日叫我返教會 (雖然唔係返永光)
但大家都知宗教問題係冇得解決,我冇得逼佢唔好信,佢亦都逼唔到我成為耶撚

班耶撚逼人信係冇用
人要有自主能力
並唔係盲目去信
on9耶撚
算撚數啦,如果上帝真係全能/愛世人,就唔會係2戰眼白白睇住幾千萬人死啦,用鳩晒信徒D錢去搭私人飛機去旅行住大屋食女女,攞去幫窮人就走撚晒佬
耶撚你地自己去個荒島建設伊甸園幫其他人含撚啦,地球多得你地唔少
尹光堂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞