[反耶撚] 有冇人返過永光堂依間極端教會?

1001 回覆
107 Like 8 Dislike
以前小學比同學帶咗返去,正正就係狗公財果cell(當時好似係大火團),細細個諗住去玩下咁,都冇留意啲乜。返咗幾次冇返。

之後到咗中學,唔記得中二定中三,有個中學同學又叫咗我返,開始諗住返去玩下,結果之後覺得佢地好好人,個個星期都返,當時已經轉咗做翱翔軍,期間都叫咗唔少同學返,不過冇個返長。

之後到咗中四既時候,佢地見我返咁耐都未升家員,就開始係咁叫我升家員,之後我去左交表同in家員,不過就一直都過唔到。不過果時就開始諗,上帝係唔係真係咁睇一個人呢?去到中五就開始慢慢用唔同理由唔返,離開左。

之後有次佢地佈道會係咁叫我返,咁我見冇乜事做,返去望下咁,見到當時一齊返教會既人好多都走晒,有幾個就做咗助導/升咗團。

依家諗返起,就會覺得自己當時係唔係痴線,個個星期都返,平日有嘢做又會返去搞到夜返屋企。諗起都覺得自己撞邪

係咪浪費左好多光陰

浪唔浪費睇你點諗,果時入咗影音,學到唔少嘢既,好多時冇去采排,做咗專業台前 至少影音果段啲時間唔覺得浪費。

不過教會制度就真係好有問題,好似逼人信咁,又逼人點點點。返得耐既有啲真係比人洗左腦咁

返過冇乜野

有時佢地喊可能係有感觸,match到自己近日既負面野先咁姐,無謂批判依啲主觀野

仆街死啦柒頭冇腦撚樣
中學果時有fd係街比人叫左佢番永光堂
之後叫左我地一齊番去玩
咩團就唔講啦
但果時班家員真係痴撚線
成日夜晚十一點幾打黎我屋企問我點解呢排唔番教會
我話老母唔比我番佢就叫我呃我老母
真係為左湊人數可以去到好盡
永光堂痴線成咁 真係蔣志光
永光堂痴線成咁 真係蔣志光

中學果時有fd係街比人叫左佢番永光堂
之後叫左我地一齊番去玩
咩團就唔講啦
但果時班家員真係痴撚線
成日夜晚十一點幾打黎我屋企問我點解呢排唔番教會
我話老母唔比我番佢就叫我呃我老母
真係為左湊人數可以去到好盡

交唔到數佢地會比人屌撚死

交唔到數會剃光頭

俾佢教過好仆街
佢堂上自爆係英國讀書食白粉
正一道友教畜
道友陳係考評局既人
當年小弟因為唔信教同有天主教信仰俾佢係成積做手腳
八年前既事我都仲記得
自從個件事我好憎恨基督教
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞