[反耶撚] 有冇人返過永光堂依間極端教會?

1001 回覆
107 Like 8 Dislike
又黎?

思古井巴打事件啓發左我開post

咁多謝啊

思打同小弟既經歷有啲一樣
不過你個case嚴重過我
永光堂同博恩浸信會都係冇人權

其實我除咗宗教迫害, 仲有港安醫院歧視我。
返過兩三個月永光堂,最後因為唔想返就唔聽電話唔覆wtsapp就不了了之

之前因為親威所以去咗荃灣一間教會,嗰時請咗個類似東南亞既人分享自己死過返生既經歷
條友話自己比人斬甩咗個頭,但因為主所以復活 又叫人摸佢條頸,屌諗起都覺得on9

好撚好笑

Btw好想試下返呢啲,聽過覺得好搞笑,但係咪返完走唔到架,有啲驚
利申:基督教,已受洗
又黎?

思古井巴打事件啓發左我開post

咁多謝啊

思打同小弟既經歷有啲一樣
不過你個case嚴重過我
永光堂同博恩浸信會都係冇人權

其實我除咗宗教迫害, 仲有港安醫院歧視我。

思巴打我地會支持你
公道自在人心
返過兩三個月永光堂,最後因為唔想返就唔聽電話唔覆wtsapp就不了了之

之前因為親威所以去咗荃灣一間教會,嗰時請咗個類似東南亞既人分享自己死過返生既經歷
條友話自己比人斬甩咗個頭,但因為主所以復活 又叫人摸佢條頸,屌諗起都覺得on9

好撚好笑

Btw好想試下返呢啲,聽過覺得好搞笑,但係咪返完走唔到架,有啲驚
利申:基督教,已受洗

如果你本身接受過天主教或者耶教教理既話就唔會俾佢地洗到腦
你入到去會覺得好寒同恐怖
拍拖有mentor 跟住
要佢批准先公開
好on9成件事

聽過有間叫教會聚會所,中學生拍拖就唔可以返佢嗰個所謂少年聚會
(一係分手,一係唔俾返)

啲傳道人,導師就會不停煩拍緊拖緊情侶叫佢地分手

最on9係會問對少年人“愛主”定“愛佢愛人”多啲。

一直都覺得好on9, 唔返咪唔返 點解會有威脅性
一直都覺得自己對得住神就得 最憎啲人扮哂神的使者咁
有無人可以講下基督教同天主教有咩分別,點解個教義爭咁撚遠,永光個時返過成個邪教咁,都痴撚線

天主教:
彌撒上有聖道禮同聖祭禮
當然會有少少奉獻 而奉獻既錢係用係堂區(包括: 神父神女食宿 聖堂既水電費等等)
而神父修女係冇收入
同埋每個堂區都會有善會去幫啲基層 露宿者同老人家

教義上係唔會強逼人信
因為天主教著重人權 公義 法治 自由同民主
如果你信的話自然會想返慕道班
要慕道一年幾先會俾你領洗

教友拜山同去喪禮可以裝香同披頭帶孝
同埋會尊重人地既宗教儀式同信仰

耶教:
佢地既崇拜係只係有聖道禮
聖公會就有聖道禮同聖祭禮
十一奉獻就係牧師收入來源
啲牧師咁有錢就係咁解

教義上係強逼人去信 唔信就落地獄
聖經係少左幾卷
同埋稱呼聖母係普通婦女同淫婦
唔俾拜偶像同溝女

拜山同去喪禮唔會裝香同披頭帶孝
只係會著黑衫同鞠躬

希望可以解答到你

點解我信既基督教同你講既差咁多
你講到好恐怖 係咁既我第一個反
有無人可以講下基督教同天主教有咩分別,點解個教義爭咁撚遠,永光個時返過成個邪教咁,都痴撚線

天主教:
彌撒上有聖道禮同聖祭禮
當然會有少少奉獻 而奉獻既錢係用係堂區(包括: 神父神女食宿 聖堂既水電費等等)
而神父修女係冇收入
同埋每個堂區都會有善會去幫啲基層 露宿者同老人家

教義上係唔會強逼人信
因為天主教著重人權 公義 法治 自由同民主
如果你信的話自然會想返慕道班
要慕道一年幾先會俾你領洗

教友拜山同去喪禮可以裝香同披頭帶孝
同埋會尊重人地既宗教儀式同信仰

耶教:
佢地既崇拜係只係有聖道禮
聖公會就有聖道禮同聖祭禮
十一奉獻就係牧師收入來源
啲牧師咁有錢就係咁解

教義上係強逼人去信 唔信就落地獄
聖經係少左幾卷
同埋稱呼聖母係普通婦女同淫婦
唔俾拜偶像同溝女

拜山同去喪禮唔會裝香同披頭帶孝
只係會著黑衫同鞠躬

希望可以解答到你

點解我信既基督教同你講既差咁多
你講到好恐怖 係咁既我第一個反

我以前返過永光堂依間異端教會冇計
當年所見既事就係咁恐怖
方言 天主教否定左是聖靈上身既現象 因為宗徒是有傳教需要先會要講方言
講方言有兩種靈 一種是聖靈
另一種是

依樣我唔清楚
要問下啲研究法科既神父

我 願 意 你 們 都 說 方 言 . 更 願 意 你 們 作 先 知 講 道 . 因 為 說 方 言 的 、 若 不 翻 出 來 、 使 教 會 被 造 就 、 那 作 先 知 講 道 的 、 就 比 他 強 了 。
林前 14:6 弟 兄 們 、 我 到 你 們 那 裡 去 、 若 只 說 方 言 、 不 用 啟 示 、 或 知 識 、 或 預 言 、 或 教 訓 、 給 你 們 講 解 、 我 與 你 們 有 甚 麼 益 處 呢 。

以新教角度黎講,講方言其實唔係咩大問題,有人覺得講方言祈禱會較容易表達or抒發個人感受,kind of 聖靈感動,所以講其實唔係問題。

但問題在於如果係公開場合講方言,聽嗰啲人唔識解,唔知講嗰個人up乜。哩個先係問題。

其實乜撚野係方言....亂咁發出抒發情感聲響咁?
諗起都恐怖
睇返原來大埔永光算好
無比人打無人批鬥
但一樣痴撚線 佢地價值觀將神擺到第一位
一唔返就奪命追魂call 每個星期都問你咩事唔返 扮到好關心你咁
不過啲女真心好高質 啲姐姐個個大波腰幼又樣靚
祟拜成日都主呀主呀主呀 唱詩歌又唱到high到跳舞係度un 好似比鬼迷咁
未夠十八歲唔比拍拖 拍拖要同佢地講 又有果個唔知咩期 拍拖果陣頭幾個月唔準身體接觸
平時啲人好又熱心 但一話唔返教會會變樣
睇返原來大埔永光算好
無比人打無人批鬥
但一樣痴撚線 佢地價值觀將神擺到第一位
一唔返就奪命追魂call 每個星期都問你咩事唔返 扮到好關心你咁
不過啲女真心好高質 啲姐姐個個大波腰幼又樣靚
祟拜成日都主呀主呀主呀 唱詩歌又唱到high到跳舞係度un 好似比鬼迷咁
未夠十八歲唔比拍拖 拍拖要同佢地講 又有果個唔知咩期 拍拖果陣頭幾個月唔準身體接觸
平時啲人好又熱心 但一話唔返教會會變樣

同永光堂一樣
啲人唱歌唱到舉手同想跳舞咁
覺唔覺伍山河好黑人憎
開口埋口都淨係識講錢 DLLM
覺唔覺伍山河好黑人憎

唔睇post都唔知有呢個人存在
但咁既言論都夠膽講,點解仲可以做到宗教領袖,仲要有人buy
611真係好撚癲
個牧師吹到自己去北韓做生意 比人捉去坐監就死果陣都出得返黎
覺唔覺伍山河好黑人憎

唔睇post都唔知有呢個人存在
但咁既言論都夠膽講,點解仲可以做到宗教領袖,仲要有人buy

有名你叫神棍
唔做神棍點有班水魚俾錢佢駛
送埋個仔去澳洲讀書
611真係好撚癲

點解當時金正日/肥仔恩唔打死佢
611真係好撚癲

點解當時金正日/肥仔恩唔打死佢

神既旨意

上帝既考驗
講開邪教前幾年蘋果好有條動新聞派過記者入一間野(但唔係教會黎),間野好似係教一啲人生課程咁,又會叫啲學員互相鬧對方要佢地面對自己既弱點,又會播到啲音響勁大聲搞到佢地情緒勁激動喊曬口咁,印象中講過啲學員每次要比成千蚊呢間野上堂,有無人有印象呢篇報導?
講開邪教前幾年蘋果好有條動新聞派過記者入一間野(但唔係教會黎),間野好似係教一啲人生課程咁,又會叫啲學員互相鬧對方要佢地面對自己既弱點,又會播到啲音響勁大聲搞到佢地情緒勁激動喊曬口咁,印象中講過啲學員每次要比成千蚊呢間野上堂,有無人有印象呢篇報導?

無記錯之前有巴打參加過,仲係度開post講過
恩光同永光係咪有connection
心靈脆弱先信耶教,好人好者信耶穌?!

無記錯之前有巴打參加過,仲係度開post講過

洗腦方法大同小異

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞