[反耶撚] 有冇人返過永光堂依間極端教會?

1001 回覆
107 Like 8 Dislike
有無人可以講下基督教同天主教有咩分別,點解個教義爭咁撚遠,永光個時返過成個邪教咁,都痴撚線

天主教:
彌撒上有聖道禮同聖祭禮
當然會有少少奉獻 而奉獻既錢係用係堂區(包括: 神父神女食宿 聖堂既水電費等等)
而神父修女係冇收入
同埋每個堂區都會有善會去幫啲基層 露宿者同老人家

教義上係唔會強逼人信
因為天主教著重人權 公義 法治 自由同民主
如果你信的話自然會想返慕道班
要慕道一年幾先會俾你領洗

教友拜山同去喪禮可以裝香同披頭帶孝
同埋會尊重人地既宗教儀式同信仰

耶教:
佢地既崇拜係只係有聖道禮
聖公會就有聖道禮同聖祭禮
十一奉獻就係牧師收入來源
啲牧師咁有錢就係咁解

教義上係強逼人去信 唔信就落地獄
聖經係少左幾卷
同埋稱呼聖母係普通婦女同淫婦
唔俾拜偶像同溝女

拜山同去喪禮唔會裝香同披頭帶孝
只係會著黑衫同鞠躬

希望可以解答到你
有無人可以講下基督教同天主教有咩分別,點解個教義爭咁撚遠,永光個時返過成個邪教咁,都痴撚線

天主教:
彌撒上有聖道禮同聖祭禮
當然會有少少奉獻 而奉獻既錢係用係堂區(包括: 神父女食宿 聖堂既水電費等等)
而神父修女係冇收入
同埋每個堂區都會有善會去幫啲基層 露宿者同老人家

教義上係唔會強逼人信
因為天主教著重人權 公義 法治 自由同民主
如果你信的話自然會想返慕道班
要慕道一年幾先會俾你領洗

教友拜山同去喪禮可以裝香同披頭帶孝
同埋會尊重人地既宗教儀式同信仰

耶教:
佢地既崇拜係只係有聖道禮
聖公會就有聖道禮同聖祭禮
十一奉獻就係牧師收入來源
啲牧師咁有錢就係咁解

教義上係強逼人去信 唔信就落地獄
聖經係少左幾卷
同埋稱呼聖母係普通婦女同淫婦
唔俾拜偶像同溝女

拜山同去喪禮唔會裝香同披頭帶孝
只係會著黑衫同鞠躬

希望可以解答到你

打錯 自
學野,呢排成日比人叫我返永光
有冇拉人入教先係重點
試過以前比中學同學拉過返1次, 之後即刻老吹藉口走夾唔抖
理得你自己本身用咩方式去崇拜你既神, 最緊要係唔好影響到我, 影響人果d真係好仆街

佢地崇拜既唔係穌哥
而佢地口中既神我都唔知咩黎
心諗: 神 邊撚度神呀?睇過
依間野俾我感覺係好似watch dogs 2個邪教主線任一樣咁恐怖

邪教先會係咁拉人入教
呢樣真係極乞人憎 其實目的就係為左令愈黎愈多人ON99比晒份人工個教會

返邊個家?

返邊個家?

唔知,淨係聽講過好似係九龍城果頭
有冇拉人入教先係重點
試過以前比中學同學拉過返1次, 之後即刻老吹藉口走夾唔抖
理得你自己本身用咩方式去崇拜你既神, 最緊要係唔好影響到我, 影響人果d真係好仆街

佢地崇拜既唔係穌哥
而佢地口中既神我都唔知咩黎
心諗: 神 邊撚度神呀?睇過
依間野俾我感覺係好似watch dogs 2個邪教主線任一樣咁恐怖

邪教先會係咁拉人入教
呢樣真係極乞人憎 其實目的就係為左令愈黎愈多人ON99比晒份人工個教會

成班水魚入教會送錢俾伍山河班仆街駛
根本所有教會都係垃圾

利申:曾經返過七年教會,已叛教兩年
冇再同嗰班人有聯絡
根本所有教會都係垃圾

利申:曾經返過七年教會,已叛教兩年
冇再同嗰班人有聯絡

又唔可以話全部教會係垃圾
靈恩派同逼人信既教會先係仆街
之前中三中四到,係摩士打打下波有條友行埋嚟讀話book撚咗場叫我地走,但我發現其他場都俾人book埋,又見佢地啲年紀同我差唔多咪問下佢地咩料,點知佢地話自己係教會,我見冇場打咪打下。之後攞撚埋我電話,話以後有乜話動叫埋我喎
中學個陣成日比個同學叫我去玩佢地啲活動
見去打下波做運動咪去下
之後啲耶西成日埋黎哄我入會
去過三兩次啲崇拜
個個唱歌都好撚high
到某啲位又會喊曬口
心諗做乜撚
之後就無再去過

哄-->氹
無返過永光 不過返過靈恩派教會一段時間
其中無逼過我俾十一、帶人返教會號數、決志 等等

利申 耶撚
永光同611都喺屬於靈恩派
佢地會有神蹟睇 通常都會好誇張
嚴格嚟講唔喺邪教

利申 一知半解

我會直接定義基督教為邪教

牧師你點睇聖公會?

如果真係有耶穌
耶穌會激死
聖經中既耶穌係革命者
聖公會就做走狗

鄺保羅已經係走狗啦
之前中三中四到,係摩士打打下波有條友行埋嚟讀話book撚咗場叫我地走,但我發現其他場都俾人book埋,又見佢地啲年紀同我差唔多咪問下佢地咩料,點知佢地話自己係教會,我見冇場打咪打下。之後攞撚埋我電話,話以後有乜話動叫埋我喎

依間邪教真係以為自己係689有特權
耶撚都去死啦
耶撚都去死啦

Agree
我嗰陣著短裙都唔得
我嗰陣著短裙都唔得

絲打個陣返邊間
仰望之家既仆街 大家認得幾多個?
http://hope.wkphc.org/web/歡送會2015/
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞