[反耶撚] 有冇人返過永光堂依間極端教會?

1001 回覆
107 Like 8 Dislike
只可以講
本來信任何宗教都唔係問題
信仰都係心靈上嘅補足同導人向善
但係總會有人喺呢啲層面上扭曲整件事
而只要有人附和呢啲扭曲就會變咗合理
搞到錯撚哂

本來呢件事之後我都未至於對基督教反感
直到上一個女朋友
因為「教友覺得我地唔適宜起埋一齊而需要分開」
我就覺得基督教要屌佢老母臭花閪
見一個憎一個

我同ex都係因為耶教問題分手
成撚日叫我返教會 (雖然唔係返永光)
但大家都知宗教問題係冇得解決,我冇得逼佢唔好信,佢亦都逼唔到我成為耶撚

班耶撚逼人信係冇用
人要有自主能力
並唔係盲目去信

要交數啊

咁多巴絲都翻過永光仰望之家 由第一頁碌到落底 睇到咁多熟口面 鳩得黎都幾懷念隔晚比人打黎慛翻教會既日子

你識顏家樂?

個腦有個樣係度 但唔確實係咪佢
https://youtu.be/XgAyKhh4G1c

有冇人識2:40開始渣咪個條女
唔知仲係唔係處女

有冇全能嘅連登仔知道

非處
細個讀耶教小學,係佢地hard sell之下都差d信左
不過我係小四先插班,所以又冇真係入教
到中學入左天主教中學,但係學校又有耶教老師搞耶教團契
咁我就因為耶教小學既背景驅使下參加左
到聖誕節個老師就帶d學生去教會聚會,當時仲好天真以為係開下party
點知去到就feel到唔對路,有個唔知咩導師揸咪分享,又話見到好多新面孔係到自high
跟住佢講講下就喊晒口問台下有冇人決志信主有就舉手,點知又真係冇人show佢
佢就惱羞成怒,無啦啦拎住枝咪祈禱話咩求主感召下呢班細路
自此之後我就發現耶撚都真係失常,冇再信耶教或者天主教

耶教先會咁痴線
決志個下已經俾人當左係水魚都唔知
但天主教好少有聚會依樣野
淨係知善會依樣野存在

唔好吹奏天主撚 中世紀教會幾咁極權
贖罪券呢啲商品幾咁呃掠水

有師兄話天主教會唔掠水,笑而不語
唔。。樹大有枯枝,我係宣道會既,完全冇你地講既問題,連十一奉獻,主席每次都會講:「如果當中有新朋友,或者未明白奉獻既意義,唔好介意,讓奉獻袋慢慢傳過就可以了。」
所以應該算正派既,不過信仰呢家野真係迫唔黎,踢人入會冇意思所以我地教會幾乎冇咩新人黎過,更唔好話交數

我諗大部分教會都係咁,我見有人返成年教會都無奉獻(學生時期),啲執事問左兩次佢話唔想就無問

利申:中學返過幾間教會,連摩門教都去過,都未見過你地講嘅永光堂咁癲,留名睇啲教會可以幾痴線
其實點解有人肯信耶穌
俾10 percent人工教會

冇乜人會俾足

傻啦 之前返錦光堂
一班專業人士俾>10% 添呀

偉大既伍大牧曾經係佈道會小個弟兄
話佢中五出左黎做野後,把口話幾愛幾愛永光,但奉獻就話呀媽捉得好緊,屋企等佢份糧
你試下俾唔足丫,小到你開花呀
俾唔足點供到伍大牧個仔去澳洲讀書呀

俾唔足都應該唔影響佢個仔讀書

伍山河牧師:「假如教會會友都是基層人士的話,對教會的長遠發展非常不利。所以我們 (五旬節聖潔會永光堂) 開展幾年之後,就減少向永光書院傳福音的幅度,而更多去一流的中學做福音工作。教會最重要的是人才,因為教會要做很多重要的工作。如果會友都是中下階層的人的話,將來很難有足夠的人才去做更多事。比如説,如果全部會友都不能入讀大學,或僅僅可以上大學,他們在才智和領導力上都會比較弱。因為堂會當時處於「橫頭墈」區,區内沒有Band one的學校,所以Band one學校的人才我們真的要去尋找的。我們一位牧師有4個學位1個文憑,這樣的人才在當時永光學校恐怕長時間都不能培養出來。」

如果站在一間搵食企業, 咁經營其實唔可以話佢錯

我同ex都係因為耶教問題分手
成撚日叫我返教會 (雖然唔係返永光)
但大家都知宗教問題係冇得解決,我冇得逼佢唔好信,佢亦都逼唔到我成為耶撚

班耶撚逼人信係冇用
人要有自主能力
並唔係盲目去信

要交數啊

咁多巴絲都翻過永光仰望之家 由第一頁碌到落底 睇到咁多熟口面 鳩得黎都幾懷念隔晚比人打黎慛翻教會既日子

你識顏家樂?

同佢同中學
追完po,想問吓嚟緊巴打有咩行動?想join
利申:翻過611 聖公會 有接觸過正常嘅新教 定期翻天主教彌撒 對宗教唔反感但唔信教

留telegram

@Ad_libitum

巴係係咪有group
想認識下611
https://youtu.be/HJ3OxAK2UyY
611真係痴撚線
唱歌個陣每個人都冇哂意識

個人睇法, 未必一定啱
依班人似係出體求僮多過聖靈感召.....

要交數啊

你識顏家樂?

同佢同中學

佢係咪好9

佢以前係學校都幾毒
留名睇痴線野

想問下咁平時係街會棟個架,有兩三個人笑到成個膠公仔咁派傳單嗰個咩教黎
留名睇痴線野

想問下咁平時係街會棟個架,有兩三個人笑到成個膠公仔咁派傳單嗰個咩教黎

耶證

異端黎
到聖誕節個老師就帶d學生去教會聚會,當時仲好天真以為係開下party
點知去到就feel到唔對路,有個唔知咩導師揸咪分享,又話見到好多新面孔係到自high
跟住佢講講下就喊晒口問台下有冇人決志信主有就舉手,點知又真係冇人show佢

耶教先會咁痴線
淨係知善會依樣野存在

一早知天主教係極權啦
但基督教班垃圾淨係識控制人思想
試過見過人返彌撒奉獻拎住張100蚊
留名睇痴線野

係咪好似係mk派環保袋講穌哥愛你個班?
中學個陣成日比個同學叫我去玩佢地啲活動
見去打下波做運動咪去下
之後啲耶西成日埋黎哄我入會
去過三兩次啲崇拜
個個唱歌都好撚high
到某啲位又會喊晒口
心諗做乜撚
之後就無再去過

個陣我讀永光個陣戇鳩到決左志
之後俾校內既耶撚逼左入去返
返返下崇拜感覺唔到唔對路好有邪教feel
唔對路當然想走啦
當時因為學業理由唔返就俾個教畜同耶撚批鬥
中五畢業之後我就冇返過去
依家返去天主教教會既彌撒感覺唔錯
下個月就會領洗

天主教係最安全

我都係天主教教友

番荃灣山上面個間 (唔好起錯底 冇做輔祭個D)

我中學個陣領洗完,我老母就跟住我上慕道班 但係過左幾年左右 佢本身冇join小組個D 淨係每個禮拜日番彌撒 可能佢覺得同其他教友冇乜交流 跟住近呢幾個月開始跟人番基督教會

耶教先會咁痴線
淨係知善會依樣野存在

一早知天主教係極權啦
但基督教班垃圾淨係識控制人思想
試過見過人返彌撒奉獻拎住張100蚊

通常奉獻比散紙
見去打下波做運動咪去下
去過三兩次啲崇拜
個個唱歌都好撚high
到某啲位又會喊晒口
心諗做乜撚
之後就無再去過

唔對路當然想走啦
下個月就會領洗

天主教係最安全

我都係天主教教友

我中學個陣領洗完,我老母就跟住我上慕道班 但係過左幾年左右 佢本身冇join小組個D 淨係每個禮拜日番彌撒 可能佢覺得同其他教友冇乜交流 跟住近呢幾個月開始跟人番基督教會

荃灣山上淨係得聖母領報堂
我返屋企附近既彌撒都係同人冇乜交流
但每次返葛達二聖堂既慕道班都會同啲導師教友有溝通
見去打下波做運動咪去下
去過三兩次啲崇拜
個個唱歌都好撚high
到某啲位又會喊晒口
心諗做乜撚
之後就無再去過

唔對路當然想走啦
下個月就會領洗

天主教係最安全

我都係天主教教友

同埋伍國寶神父真係好好人
見去打下波做運動咪去下
去過三兩次啲崇拜
個個唱歌都好撚high
到某啲位又會喊晒口
心諗做乜撚
之後就無再去過

唔對路當然想走啦
下個月就會領洗

天主教係最安全

我都係天主教教友

同埋伍國寶神父真係好好人

好鬼耐冇見佢

對上一次係唔記得幾時入camp
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞