[反耶撚] 有冇人返過永光堂依間極端教會?

1001 回覆
107 Like 8 Dislike
想了解下611
係咪有Tg gp?

可以搵人開group
年經

成班撞哂邪

0405年返過
右手邊果件肥婆都仲認得
伍山河開宗明義搵band one 架
去左觀塘一間官校度拉人,返到去地位都高啲
果時放個同學飛機唔返團契,佢會俾人小到開花
又會係啲小羊名隔離打星,即是有潛質做組長,果啲有特權,係要特別栽培既水魚黎

伍山河牧師:「假如教會會友都是基層人士的話,對教會的長遠發展非常不利。所以我們 (五旬節聖潔會永光堂) 開展幾年之後,就減少向永光書院傳福音的幅度,而更多去一流的中學做福音工作。教會最重要的是人才,因為教會要做很多重要的工作。如果會友都是中下階層的人的話,將來很難有足夠的人才去做更多事。比如説,如果全部會友都不能入讀大學,或僅僅可以上大學,他們在才智和領導力上都會比較弱。因為堂會當時處於「橫頭墈」區,區内沒有Band one的學校,所以Band one學校的人才我們真的要去尋找的。我們一位牧師有4個學位1個文憑,這樣的人才在當時永光學校恐怕長時間都不能培養出來。」

真係痴撚線,返教會都精英制,耶撚依家連低下傳道都覺得無作為,個種利益主義真係出撚晒黎
拍拖有mentor 跟住
要佢批准先公開
好on9成件事

睇完一次笑一次
啲傻仔無啦啦舉手做乜撚野

成班撞哂邪

0405年返過
右手邊果件肥婆都仲認得
伍山河開宗明義搵band one 架
去左觀塘一間官校度拉人,返到去地位都高啲
果時放個同學飛機唔返團契,佢會俾人小到開花
又會係啲小羊名隔離打星,即是有潛質做組長,果啲有特權,係要特別栽培既水魚黎

佢有個孖生姊妹,我記得

Exactly
一模一樣樣

伍山河牧師:「假如教會會友都是基層人士的話,對教會的長遠發展非常不利。所以我們 (五旬節聖潔會永光堂) 開展幾年之後,就減少向永光書院傳福音的幅度,而更多去一流的中學做福音工作。教會最重要的是人才,因為教會要做很多重要的工作。如果會友都是中下階層的人的話,將來很難有足夠的人才去做更多事。比如説,如果全部會友都不能入讀大學,或僅僅可以上大學,他們在才智和領導力上都會比較弱。因為堂會當時處於「橫頭墈」區,區内沒有Band one的學校,所以Band one學校的人才我們真的要去尋找的。我們一位牧師有4個學位1個文憑,這樣的人才在當時永光學校恐怕長時間都不能培養出
來。」

真係痴撚線,返教會都精英制,耶撚依家連低下傳道都覺得無作為,個種利益主義真係出撚晒黎

直情係一間公司黎

用教會圖利
佛口蛇心
唔通基層啲人唔屬靈(用番啲耶撚terms)

讀個神學番黎,做傳道人,就可以開始避世生活。十一奉獻,有幾多落左去啲全職人仕?如果係咁中產人仕多,係咪可以順便加人工?
為思古井巴打討回公道之外
點都要永光堂同博恩浸信會收皮
要佢批准先公開
好on9成件事

聽過有間叫教會聚會所,中學生拍拖就唔可以返佢嗰個所謂少年聚會
(一係分手,一係唔俾返)

啲傳道人,導師就會不停煩拍緊拖緊情侶叫佢地分手

最on9係會問對少年人“愛主”定“愛佢愛人”多啲。
之前參加過佢地嘅足球比賽,講左句粗口就比人話左成場
中學個陣成日比個同學叫我去玩佢地啲活動
見去打下波做運動咪去下
之後啲耶西成日埋黎哄我入會
去過三兩次啲崇拜
個個唱歌都好撚high
到某啲位又會喊晒口
心諗做乜撚
之後就無再去過

個陣我讀永光個陣戇鳩到決左志
之後俾校內既耶撚逼左入去返
返返下崇拜感覺唔到唔對路好有邪教feel
唔對路當然想走啦
當時因為學業理由唔返就俾個教畜同耶撚批鬥
中五畢業之後我就冇返過去
依家返去天主教教會既彌撒感覺唔錯
下個月就會領洗

天主教係最安全

我都係咁話
要佢批准先公開
好on9成件事

聽過有間叫教會聚會所,中學生拍拖就唔可以返佢嗰個所謂少年聚會
(一係分手,一係唔俾返)

啲傳道人,導師就會不停煩拍緊拖緊情侶叫佢地分手

最on9係會問對少年人“愛主”定“愛佢愛人”多啲。

穌哥教人地愛主愛人
但啲教會就違背左依樣野
曾經入過永光堂 亦都比過佢地洗過腦
而家已脫教

煩膠教會早走早著
細個返宣道會返到初中咁上下無乜呢d野
無講得咁恐怖
父母拜神但唔阻止我地幾個細路返教會
可能覺得返教會個人純品d
後來唔返係自己真係感受唔到個信仰有咩力量
利申 唔歧視基督徒 身邊好多正常既

想聽多d邪教教會痴線野
屌你老母返個教會都比人批鬥 又要跑數
當日冇打波順手打茅波茅柒班垃圾助導係我錯
食撚屎啦恩典之家

喂件助導上水未
曾經入過永光堂 亦都比過佢地洗過腦
而家已脫教

煩膠教會早走早著

脫教個下都幾難頂,要面對冇朋友,同咪比人洗左腦既價值觀要變番正常都幾難

呢樣唔難
不過我走果陣曾經說服一個男仔脫教
本身佢都離開左一段時間 但最後因爲無曬朋友
到最後都死死氣返去
條友仔仲要同其他教友講係我拉走佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞