[反耶撚] 有冇人返過永光堂依間極端教會?

1001 回覆
107 Like 8 Dislike
大個左諗返轉頭返教會真係好on9
但唔係最偏激個幾間野
鬼叫老豆老母係耶撚
細細個已經返
星期六日返係每週指定活動
搞到中小學生涯理論上冇乜fd到依家仲有keep contact
人地假日就出去玩
自己就返教會聽道
仲辛苦同悶過返學
最慘係返咁耐以黎我都唔撚信
玩遊戲王召妓王唔得
睇deathnote又唔得
都痴撚線
入面啲小圈子鬥爭仲要複雜過出面
完左ce毅然同個班人斬纜
依家啲fd冇個耶撚

耶教乜鳩都講道德
叫人唔好睇美女與野獸都算
連玩card game都叫人唔好玩
你離教係正確

唔好以偏概全,某幾間教會唔代表整個基督教,同埋基督教咁多人,樹大有枯枝,人多有白痴姐

你開名拎啲特例黎講笑下無問題,但唔應該借啲已攻擊耶教 唔通天主教啲神父強姦幼童,大玩禁室培慾就代表天主教唔值得信、天主教徒就等同戀童癖
(雖然我自己真係覺得好多神父戀童 ,但都知道講出黎係好無sense

我幾時有講過屌哂全部耶教
你講啲野真係幾好笑

係咪個啲避靜camp?

果類啦

同埋唔知點解硬係覺得番天主教既後生仔好少
起碼身邊同學都係番基督教會多

我返葛達二聖堂成人慕道班好多都係30-50歲既人
20幾歲後生仔淨係得兩三個
識親啲朋友一係唔信教一係就基督教

agger

關唔關吸引力事
中學個陣成日都有人話番教會溝女
我身邊都有D識既人 係原本諗住入去溝女 後尾真信左都有

事實上天主教俾人印象好保守冇乜吸引力
但好處唔會好似班耶撚咁逼你返教會
返慕道班原本有幾個同我差唔多年紀既後生仔返
但最後quit左
你班朋友係咪入耶教溝女俾人發現左被逼去信

信仰就係一種堅定嘅信念,你話基督教洗腦、控制人,但有無諗過邊個宗教唔係?

當你搵到自己嘅信仰,自然會去深入考究,咁算唔算被洗腦?

洗腦課程都咁講嫁

算啦 件耶撚懶係中立
咪又係幫耶教護航
我只係針對啲盲目信又冇意識信既人

你識顏家樂?

個腦有個樣係度 但唔確實係咪佢

係啊就係佢啦 個時都有同佢識過下 不過我又唔覺有咩問題喎請問咩事呢

冇,講下d比人洗腦既傻仔姐

同埋想知喺永光點解咁多人識佢姐

佢番左好耐啦
永光老屎忽黎

得罪講句 到底要幾痴線先可以返到變老屎忽
我比人拉過去一次已頂唔順

你識顏家樂?

個腦有個樣係度 但唔確實係咪佢

係啊就係佢啦 個時都有同佢識過下 不過我又唔覺有咩問題喎請問咩事呢

冇,講下d比人洗腦既傻仔姐

同埋想知喺永光點解咁多人識佢姐

佢番左好耐啦
永光老屎忽黎

得罪講句 到底要幾痴線先可以返到變老屎忽
我比人拉過去一次已頂唔順

*已經
好多年前返過樂富永光,係咪一樣,無返好多年唔係好識分

永光書院同永光堂係一樣
個間永光堂就係班水魚捐錢俾班耶撚起

以前返過一排就成撚日叫我決志,我同佢講我屋企信佛教裝香好難接受到,咁條撚屌就話啲神佛唔裝香就唔會保祐你,同黑社會無分別,我心諗你個咩比喻,之後都唔撚返

我屋企都係有神枱拜神
依間極端教會連天主教都會批鬥埋
唔止佛教同道教
永光堂出名冇人權 逼你去信
利申: 有天主教信仰

個時返去記得成日叫你搵人一齊返,團拜時又成日互相比較,又話唔夠人多呀,叫多啲朋友一齊返,好似做sales跑數,我返教會都係求真理者,你做到咁同邪教有撚分別,仲有你出左黎做野,唔撚捐個1/10仲會比人批鬥,黑社會過黑社會,耶撚真係無過錯名

啲錢養肥伍山河依個神棍
永光堂啲人小器同太著重金錢利益
同埋教堂格局好有一種邪氣feel

自出世返左廿年教會
唔係永光但伍山河個陣成日過黎講道
又去過611上先知課程
早兩年脫咗耶
返過兩三個月永光堂,最後因為唔想返就唔聽電話唔覆wtsapp就不了了之

之前因為親威所以去咗荃灣一間教會,嗰時請咗個類似東南亞既人分享自己死過返生既經歷
條友話自己比人斬甩咗個頭,但因為主所以復活 又叫人摸佢條頸,屌諗起都覺得on9

正呀 好想聽
老老實實 天主教有啲神父戀童係事實
依樣野歸咎於教會太保守唔俾神父結婚
加上教宗唔係我地班教徒一人一票選出黎

當然耶教當中會有啲好人
雖然我有啲親戚係耶撚
不過佢地唔做啲令人反感既野我唔會攻擊佢地

每個宗教都係會洗腦
但有意識同有判斷能力去信就冇問題
依個post係針對某部份冇意識同盲目去信既耶撚
一個教會衰自然會累死其他教會俾人既印象

重申小弟係針對永光堂 611同錦光堂依三間野既質素 完全冇攻擊過其他耶教教會

永光書院同永光堂係一樣
個間永光堂就係班水魚捐錢俾班耶撚起

以前返過一排就成撚日叫我決志,我同佢講我屋企信佛教裝香好難接受到,咁條撚屌就話啲神佛唔裝香就唔會保祐你,同黑社會無分別,我心諗你個咩比喻,之後都唔撚返

我屋企都係有神枱拜神
唔止佛教同道教

個時返去記得成日叫你搵人一齊返,團拜時又成日互相比較,又話唔夠人多呀,叫多啲朋友一齊返,好似做sales跑數,我返教會都係求真理者,你做到咁同邪教有撚分別,仲有你出左黎做野,唔撚捐個1/10仲會比人批鬥,黑社會過黑社會,耶撚真係無過錯名

啲錢養肥伍山河依個神棍

自出世返左廿年教會
又去過611上先知課程
早兩年脫咗耶

點解脫左

啲人好on9
係撚咁推我去做組長呀 做崇拜領唱乜乜柒柒
又逼你'包容' 關心啲好撚西既人
但同時我同一兩個組員同組長都有啲問題
返得好唔開心 諗住搵組長幫下我
佢一句 吓 你返黎係為左神嫁嘛 就算
完全唔諗住解決問題

係撚咁要我付出 但幫都唔肯幫我
西到喊咪走

教會係一個最西既地方
返左廿年 啲人識左十幾年
但你走左除咗叫你返嚟
完全唔會同你聯絡 飯都無搵你食

我屋企都係有神枱拜神
唔止佛教同道教

啲錢養肥伍山河依個神棍

自出世返左廿年教會
又去過611上先知課程
早兩年脫咗耶

點解脫左

啲人好on9
完全唔諗住解決問題

西到喊咪走

教會係一個最西既地方
但你走左除咗叫你返嚟

係,關係好假

你唔返既話班耶撚真係反轉豬肚唔認人

我屋企都係有神枱拜神
唔止佛教同道教

啲錢養肥伍山河依個神棍

自出世返左廿年教會
又去過611上先知課程
早兩年脫咗耶

點解脫左

啲人好on9
完全唔諗住解決問題

西到喊咪走

教會係一個最西既地方
但你走左除咗叫你返嚟

係,關係好假

返開靈恩派教會
對靈性野好開放
依家變左個newage撚 玩靈氣
七,八年前有比人捉過返去,但太早起身要返到,一入到hall坐左幾分鐘已經訓著左 之後聽到勁大聲以為做乜事,點知原來唱歌 我繼續訓

啲錢養肥伍山河依個神棍

自出世返左廿年教會
又去過611上先知課程
早兩年脫咗耶

點解脫左

啲人好on9
完全唔諗住解決問題

西到喊咪走

教會係一個最西既地方
但你走左除咗叫你返嚟

係,關係好假

我喺街撞過 無say hi 其實有啲唔開心
覺得以前用既時間同心機好似倒落海咁

啲錢養肥伍山河依個神棍

自出世返左廿年教會
又去過611上先知課程
早兩年脫咗耶

點解脫左

啲人好on9
完全唔諗住解決問題

西到喊咪走

教會係一個最西既地方
但你走左除咗叫你返嚟

係,關係好假

我喺街撞過 無say hi 其實有啲唔開心
覺得以前用既時間同心機好似倒落海咁

好似情侶分手
當有一日係街上遇上都會當大家係陌生人
細個返過
當時有個中學同學係佢地骨幹成員
係咁叫身邊d同學跟佢返,好似要交數咁
我d fd通常都會話A同學去,我咪去囉
然後A同學就會話B同學去,我咪去囉 .....如此類推
最後Z同學就會話要補習所以去唔到
最後一個都叫唔郁
返撚過幾年主恩會
憎撚到仆街 啲人假撚到
返撚過幾年主恩會
憎撚到仆街 啲人假撚到

點仆街法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞