(免費) 有冇人想學Excel formula, 或者想搵人幫手砌excel表

1001 回覆
297 Like 23 Dislike
會唔會你本身唔係真係價錢黎
我真係未聽過可以同一款貨但係價錢唔同

不如你講下你本身真係想做乜野?
如果你個rule 係好隨意,咁係做到,但係就連個效果都會好隨意
例如你想加落邊度?
由a 開始加落去?
由unit 少既item 加落去?
起碼呢啲rule 一定要定義清楚
多口講句
我見原post 好多人既討論都係唔清楚你想點
你真係要講得好清楚你想點
有exception 你想點處理(例如而家得0.02)
先可以真係幫到你
留個名先
問下野啦
就咁推post 好dry
如果數目細的確好隨意。
其實我都係幫人諗解決方法, unit price 有不同係我呢度完全無問題。 我地每一件物品都有貼紙, 然後上面都有unit price. 由於,折扣先後都會影響unit price, 所以unit price 都會一直改變。 其實,我覺都好清楚架啦,我講得,主要係貼紙仔用既 function 來。

0.02 的問題, 隨便放落咩地方都ok. a1 a2 ok b1 b2 都可以。
https://drive.google.com/file/d/1-1rbRKqUFeYKj3hFKyQ-q2ng0cwj0Nvl/view?usp=drivesdk
我冇跟你個方法,因為我覺得隨機亂加唔合理
我而家係搵左每個product round 完之後round 同未round個數差幾多,再將個差價補番落每個product 度
做business analyst 個d應該用好多formula

[打工仔請入] 好好運用餐廳排隊app
https://lih.kg/1589122

好,我諗一樣好有用。 我番去望下。
試完俾下comment
睇落相當完美,完全做到我要既所有要求, 就差落地比姐姐睇下有無,意料之外的問題。
text to column 都整到
calculation set 做manual, input 完先一次過update d value 得唔得
唔該巴打

但樓主有無其他方法 或者可以點樣理解條formula,
初初接觸array
唔太理解
refer 一格cell 定一行?
你想用array定唔想用array
array既話做法應該都係同佢貼差唔多
我冇好仔細睇佢點做
正常個logic應該都係:
1. 睇下col a 邊啲row係等於你想搵既value (用if() 同 = )
2. 如果上面係等於,用row() 派番d number俾佢,呢個number就代表個position
3. 用small()係上面果條array抽番第n個最細既值出黎
4. 將呢個值放入index()出番你要既apple
col A col B col C
John Orange $20
Amy Apple $100

如果你想入Amy, 出 Apple 同$100
如果你逐個item做, 你會:
1. lookup Amy, return Apple 做一次
2. lookup Amy, return $100 做第二次
即係你總共做左兩次lookup+index既動作
(vlookup呢類function其實就係結合左lookup同index)

呢個時候,如果你用match()黎做
你係其中一格(例如E1) match "Amy", 果格會出2
之後你INDEX(col B, E1) , 就會出Apple
INDEX(col C , E1) 就出$100
你好似用多左一格cell黎做野
但實際上只係做左1次lookup,2次index
而果2次index其實係唔食資源的,index係一個極快既formula
咁就慳左資源

當然呢個只係例子,得一兩個data你唔會feel到有分別
起碼上千上萬先會見到效果
同埋你要熟d formula邊個行得快邊個行得慢,避重就輕
做齊哂成張表就唔會慢
純粹傾計

樓主會唔會用excel幫手寫VBA
譬如你想每日都將一個workbook嘅資料過到另一個workbook
同時re-arrange啲column嘅順序
咁就要重覆寫columnA=咩 columnB=咩
哩個時候會唔會喺excel gen返哩種重覆性嘅code
然後copy and paste 落vba到
其實最好就係唔用array
點解要重覆寫
你可以用indirect, 改個workbook名就做完
想將直行數值係0都用紅色mark 出來 可以點整
實際上做落 果一格E1會好礙眼

點樣知道邊啲function快啲 邊啲慢啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞