(免費) 有冇人想學Excel formula, 或者想搵人幫手砌excel表

1001 回覆
297 Like 23 Dislike
岩岩先得閒睇
佢話函數太多引數唔比我用條formula
試左但唔work
佢會比個’我係前面
得左
但有無得iferror個array?
加係邊個位
做乜搞到好複雜咁
=SUMPRODUCT((D10:AH10={"A";"P1";"N";"O"})*{9;10;11;0})

對應working hour 可以改{9;10;11;0} 入面4個數字
點解好似好易咁...我估我理解錯,係既話請指正
https://drive.google.com/file/d/1opB7oUVXZHzP-Y802GBXat1VhOGJAi0y/view?usp=sharing
用手機睇唔到條formula tim, 要夜d 先睇到
打段野有多少少formula就出唔到post
測試下咩原因導致出唔到post
大家可以無視以下講既野

解題順便推post先
呢條其實分左兩大部份
第一部份,好普通既拆

用MID將個STRING拆做1000個CHAR, 再逐個判斷係唔係
如果係,就出番對應既number 由row(1:1000)整出黎
不過我skip走哂所有計佢有幾長(即係len既步驟
直接有理冇理爆到1000個應該可以應付100日AL有餘
方便, 但其實會影響performance, 小心用

之後先用SMALL抽番頭100個數字出黎
因為上一步個array冇100個數字咁多,大部份都係FALSE
多左既部份會出ERROR
解題順便推post先
呢條formula其實分左兩大部份
第一部份,好普通既拆array
RIGHT[LEFT[",,,"&A1,3-1+SMALL[IF[MID[A1,ROW[$1:$1000],1]="/",ROW[$1:$1000]],ROW[$1:$100]]],5]
``` IF[MID[A1,ROW[$1:$1000],1]="/",ROW[$1:$1000]]```
用MID將個STRING拆做1000個CHAR, 再逐個判斷係唔係"/"
如果係,就出番對應既number [由row[1:1000]整出黎]
不過我skip走哂所有計佢有幾長[即係len[]]既步驟
直接有理冇理爆到1000個CHAR[1000應該可以應付100日AL有餘]
方便, 但其實會影響performance, 小心用
SMALL[{Array},ROW[$1:$100]]

之後先用SMALL抽番頭100個數字出黎
因為上一步個array冇100個數字咁多,大部份都係FALSE
多左既部份會出ERROR

RIGHT[LEFT[",,,"&A1,3-1+{Array}],5]
將每組字拆做5個char既string
因為要抽"/"前面5個字出黎
所以冇用mid,而用左left+right既方法
",,,"&目的係確保第一個match case前面有足夠字數,如果唔係會炒
例如01/03
"/" 既position係2
咁就整唔到5個char出黎
所以補左d垃圾係條string前面
待續
屌,原來太多括號會出唔到post
replace哂做[ ] 先出到
想問下如果想sumif 一堆資料大過某個數或細過某個數一可以點set?
例如:
唔同年齡層既金資產總值
想搵20-24 歲,25-30既資產總值咁樣
criteria set ">=20" 咁樣
Range 都可以咁set? 20-24 咁樣
定要用sumifs 加多個criteria ?
有個格式問題想求救下

有時Account dept gen左個excel比我地,唔知點解個日期食唔到個date format,一定要click入個儲存格度再拍Enter先食到入去

sorting個時都識別唔到係日期,會當普通數字咁全部show出黎,有無方法可以解決下?
我會將所有括號換哂做[ ] , 唔係成日有錯誤
包容下

好而家認真講
前面拆array果part個個都差唔多做法
應該大家都冇咩興趣睇
用呢條做例子
20/10, 21-24/11 , 30/12
拆完就變
{",,,20";"21-24";" , 30";#NUM!;...} 下略96個#NUM!;

如果正常咁做,我起碼要CALL多呢段FORMULA 5,6次
我個appaoch 想做到既係唔需要不斷重覆咁copy and paste
前面條array果段formula黎做
因為咁做真係會整到好亂
同埋好鳩流
所以我拆完個array之後,個方向就係直接用果一條array磨個答案出黎

{",,,20";"21-24";" , 30";#NUM!;...}
由於呢條式已經有21-24,如果可以令呢度兩個數自己相減就好
但係我要24變左25先,因為咁樣減出黎條數先岩
所以我要將21-24變做數字,再將佢+1
而最簡單就係將"-" SUB走佢
SUBSTITUTE[{",,,20";"21-24";" , 30";#NUM!;...} ,"-"}
return {",,,20";"2124";" , 30";#NUM!}

之後我想將佢+1, 但係唔可以就咁+1, 因為如果佢本身係0103咁樣
+1變數字會出 104, 而唔係0104
我想留住佢前面個0,所以我+10001, 咁前面個0就唔會冇左

不過做呢樣野之前,我要解決左#NUM!;先,因為",,,20" 加任何數都會出#VALUE!, 到時就同#NUM!; 分唔開
#NUM!; 係多左出黎既VALUE, 我要佢尾4個字係0000
由於我之後將會+10001
所以我將佢變做-1, 之後再全個ARRAY + 10001
IFERROR[{",,,20";"2124";" , 30";#NUM!},-1]+10001
return {#VALUE!;12125;#VALUE!;10000}

#VALUE!代表既係單日既日子
佢計出黎要係1
所以我俾個 10102佢 [ 2 -1 = 1] , 其實你俾幾多都得,減出黎係1就得
IFERROR[{#VALUE!;12125;#VALUE!;10000},10102]
return {10102;12125;10102;10000}

之後重點就黎...
所有野都準備好,只要將每個value第4,5個char 同 第 2,3個char相減就計完
首先我將佢拆左出黎,用mid,兩隻兩隻字咁拆
呢度要拆一個2d array, 係原有單向打直既array度,每個value再打橫拆多一層出黎 [留意, ; 號既分別]
MID[{10102;12125;10102;10000},{2,4},2]
return {"01","02";"21","25";"01","02";"00","00"}

上面每pair 既數, 前面要變負數, 後面要不變, 所以就x 個{-1,1} 落去

{"01","02";"21","25";"01","02";"00","00"}*{-1,1}
return {-1,2;-21,25;-1,2;0,0}

最後再sum埋佢,禮成
sumifs吧
小心load到爆廠
formula read番佢做date(即係value)先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞