(免費) 有冇人想學Excel formula, 或者想搵人幫手砌excel表

1001 回覆
297 Like 23 Dislike
更正:

A1 1
A2 2
A3 3
A4 4
A5 Sumup=10 <= This is text input, not formula
A6 5
A7 6
A8 7
A9 8
A10 Sumup=26 <= formula
A11 1231
A12 12312
A13 Sumup=13543 <= copy from A10
A14 a
A15 d
A16 123
A17 2
A18 Sumup=125 <= copy from A10

A26 formula:
="Sumup="&(SUM(A$1:A9)-SUM(INDIRECT(("A1:A"&LOOKUP(2,1/(ISTEXT(A$1:A9)),ROW(A$1:A9))))))

好處:
不用Array formula

壞處:
第一個sumup 一定手動入, 不能formula
agger.....因為lookup 只限數字?
如果我想用if查d關鍵字之後係第二格show結果

例如
A1 : ab37948
A2 : cd5797584
A3 : ab6784682

如果A行逢有ab,咁B行就會顯示ab,有cd就顯示cd

咁可以點寫?
唔是講少,我岩岩先知lookup 同vlookup 係兩樣野黎
ab 同cd 係你自己set?
對,不過自己set又得,只顯示頭2個英文又得,因為我C行又會根據B行既值而執行VB
如果col a 有兩個ab, 一樣只顯示一次ab 吧?
想問下如果個cell係時間有冇方法convert
即係 02:30 轉做2.5 hr咁
=HOUR(A1)+MINUTE(A1)/60 得唔得

A1 有”ab”. B1就出 ab
A2 有”cd”. B2就出 cd
A3 有”ab”. B3就出 ab
我淨係得ab同cd

我試過=if(A1=“*”&”ab”&”*”, ab, cd)
但唔work
咁就唔係出一次,係有幾多出幾多
直接left(A1,2) 就可
唔得wo

一enter 就sumup 成個column
試下ctrl+shift+enter
我果個唔得?
唔要sumpup 個字得唔得
想問整開支收入表其實難唔難
用緊最簡單方法寫 但去到多月份就難記同難揾同埋每次d item都要重複打好煩
通常1個月分4星期咁記低
改做””
lm
想問如果我想set一D數如果細過10的話,就顯示小數後一個位eg. 9.12就出9.1;如果大過10就
顯示兩位有效數eg. 11.62就出12

唔知點樣if()同round
我冇開post 呀。。
我試過係人地個post 度留題目叫人解
不過啲題目係我自己寫
唔知你係唔係講緊我
round(A1,(A1<10)*2)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞