(免費) 有冇人想學Excel formula, 或者想搵人幫手砌excel表

1001 回覆
297 Like 23 Dislike
11/12 data1 popo
11/12 data2 shoot
11/12 data3 student
呢個係分開果頁定係集合果頁?
集合個頁
唔該巴打
即係你想要
21-7-2019 Popo
21-7-2019 Not
21-7-2019 Found
31-8-2019 Popo
31-8-2019 Kill
31-8-2019 Citizen

咁樣?
得啦,巴打可唔可以講下背後個原理?
正確
再講好d 係
21-7-2019 data1 popo
21-7-2019 data2 Not
etc.
大佬 有冇著落?
sorry 遺忘咗你

btw其實都只能夾硬做
咁亂既格式你要expect exception

同埋根據你部電腦本身既date format可能會導致結果有唔同
如果你見到個demo 個答案已經唔啱再同我講
你今日簽左未呀

德國聯署
1. deadline 25/12 (成功)
https://epetitionen.bundestag.de/content/petitionen/_2019/_09/_23/Petition_99604.html

2. deadline 30/12 (成功)
https://epetitionen.bundestag.de/petitionen/_2019/_10/_01/Petition_99914.nc.html

3. 暫時最後一個 deadline 1/1 仲要34000人
https://lih.kg/1803447
德國減少對中國和其他非民主國家的依賴
你話:你如果搞到要學VBA不如去學其他lanuage再搵excel library 溝埋用

本身識vba,c++,matlab同python,其實有咩係excel有而其他無?
如果識其他language,直接用static嘅software會唔會快d?
有咩係excel 有而其他冇:
現成既UI ,而且阿婆都識用
其他冇啦

同埋如果你公司啲野本身都係excel 表彈黎彈去,你咪要局住用excel 做final output囉。。
你唔用你老細同下屬都要用。。
哦,係公司要用
btw,vba真係狗唔屌
識寫其他language 寫番vb 應該頭都痛埋。。
你好,想問下關於vlookup的問題
工作表1 用 vlookup 的formula 冇錯,但出吾到想要的數據出黎。如果我係工作表2 尋找一次該行的資料,該數據先會係工作表1到出返黎。我想問係邊到出現問題,謝謝!
睇下有冇開自動計算先
已解決,謝謝
實際原因?
vba本身可以用在PowerPoint,outlook同word。如果要整一份report(幾百頁)要由excel paste落powerpoint,我諗在excel用vba係最方便既方法。
我識寫r,vba,亦都識少少python同javascript。vba 功能最有限,但最易學。
因為係no做開頭,兩個工作表的格式吾同,用資料剖析就解決左
唔會,你又咪當學多一種。
一種可以控制成個office 的language 無乜理由唔學。
好多時工作會限死你用乜工具,解決到問題咪得。

So far 學左 vba 你excel ppt word 之間轉換無難道。
你用python處理文本 咪一樣的煩,用excel 至少即刻睇到。

Vba 可以 call DLL 我唔覺得有乜限制,用黎控制hardware都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞