(免費) 有冇人想學Excel formula, 或者想搵人幫手砌excel表

1001 回覆
297 Like 23 Dislike
唔該師兄!之前我有試過用countif,但只能計到兩個英文字母,如果我有四個更期,佢都出唔到呢條式。
輸入的格可以用validation功能限制到得4 個choices
咁樣就安全好多
留名學野
但我只refer 左兩次原數據
一次用黎搵/
一次用黎拆開佢
幫人做埋兩張表就上黎講番尋日果條我點做
1. 搵有幾多個"/" 同埋幾多個"-", "/"的總數減"-"的總數
2. 用array處理"-", 用len睇下"-"前面有幾多個char, if 兩個就前後兩個char相減, 4個就拎前後四個char相減
3. 最後sum哂佢

1. 搵有幾多個"/" 同埋幾多個"-", "/"的總數減"-"的總數
=> 唔洗減“-” 數,理由如下
2. 用array處理"-", 用len睇下"-"前面有幾多個char, if 兩個就前後兩個char相減, 4個就拎前後四個char相減
=> 比如14-19/11 , 實際上係六日,但19-14=5,所以要加1。
=> 但若果(1.)果時無減的話就唔洗加

等睇array 方法學野
假如依家我有一堆人(1-10)
我有10個活動 佢地可能會揀唔同既活動黎玩
我點樣可以有formula sort返每個活動有邊個人報左名兼排埋序
2張sheet

第一張最左人名 然後就10個column代表1個活動 自己入data

第二張最左活動 然後10個column代表果堆人既編號

第2張想formula推出黎再排埋number次序

因實際我係成百人
想做到類似咁既野
第2個table有無公式做到
A
1 B
C

1 A
1 B
1 C

想問下點樣可以由合併儲存格變翻一格格然後再自動填入翻岩嘅資料 好似上面咁 人手整實在太麻煩
go special, blank, =A1
ctrl enter
巴打你呢個好易搞
不過我仲有其他人要處理
睇下有冇其他人答左你先
補充,係= 上一格,唔一定係A1
想用excel or google sheet 砌個器材借還list
有借用日期 輸入就自動係個schedule到走出嚟
有無計點砌

私聊
不過要排下隊
可以比formula我自己試下砌先
其實都係if 個array = "O"
return row(array)
之後small 搵番個position
index 出番人名
個array 既range 要用offset 黎做
因為你一個打橫一個打直
係咪可以用transpose
唔同
呢個方法試過 但如果唔止一個呢 例如

1A
B
2C
D
E
3F
G

點樣可以自動入翻對應嘅數字
Thanks!
select 哂佢,之後做我講既野。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞