(免費) 有冇人想學Excel formula, 或者想搵人幫手砌excel表

1001 回覆
297 Like 23 Dislike
仲係未明你想點
你send 個demo 俾我,我今晚砌俾你
砌formula都搞到煞有介事咁

申利收過幾千銀幫人揼excel
返過工先知好多人都唔識用excel
Col A | Col B
Amy Apple
Amy Orange
Ben Apple
Ben Banana
Amy Grape
Ken Orange
Ken Pineapple

點樣可以
我入Amy 會出 Apple, Orange, Grape
我入Ben 會出 Apple, Banana
我入Ken 會出 Orange, Pineapple
pivot table
點將一個cell入面"ABC 123 456 789"
用空白分開e.g. array(0)=ABC
array長短不一,唔一定4個,亦唔一定得3個character
唔可以用text to column因為每次都要撳

=LEN(UPPER($A2))-LEN(SUBSTITUTE(UPPER($A2),B$1,""))
只可以用excel唔玩vba既
俾我就會咁做
A2向下係product name
B1開始向右係A到Z之後0至9
同一啲特別字符 - . _ 空格之類
最後睇返length of product name 減返 sum of 字符咁樣去睇有冇唔係list入面既中文字
再界返開3 group
Query 易唔易學?
xlookup都出喇,仲用index match
query 你講SQL定其他野
我就覺得唔難既
反而最重要係有個地方俾你試
keep住做task先學得快
講到match淨係可以lookup咁
明明index match係兩個獨立既formula黎
你咁係將符號同數字當埋係英文
連登09 應該唔當係中英混雜
咁分返幾group黎加埋佢先
跟返個數黎做
如果執著要一條array做哂:
1. 用mid拆開哂做char
2. compare每個char 係唔係space
3. 搵哂所有space既position, 得出array A
4. 重覆做多次,但係第一個value唔要, 變array B
array A - array B , 得出每個字既length既array C

用mid放入array a 同 array C 抽番d string出黎
excel 個power query
第4步寫錯步驟
再黎過:

4. 上面唔可以直接將"Z"之後啲數變負數,因為會連中文字都走唔甩
所以我係呢度將中文字變左做一個無窮大既數先,做法係首先令中文字變負數, 再將個負數換個9999落去, 咁之後點搞都唔會郁到個中文字了
所以我首先用41934 - {"0";"25";"45874";"k33";"k1";"26";"28"}

點解係41934
用 呢條式搵出黎 x - (42000-65) = -1
x = 41934
咁就可以確保42000會變做負數
return : {41934;41909;-3940;#VALUE!;#VALUE!;41908;41906}

將中文個數監粗整大佢
SUBSTITUTE({41934;41909;-3940;#VALUE!;#VALUE!;41908;41906},"-",999)
return : {"41934";"41909";"9993940";#VALUE!;#VALUE!;"41908";"41906"}

待續
唔知點解連登出post 一有formula就成日出唔到
你地有冇咁既情況?
係唔係做唔到COUNT "?"
我知道文字,甚至係!都可以用""黎count左佢
但"?"就真係count唔到
你講countif果啲?
留名學野
都係left 加 right 最簡單
=left(cell,2)&"****"&right(cell,2)

不要濫用VBA
BTW如果你實際上多過3 個column
就要轉用MOD()
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞